fbpx
Re-solucions i serveis

Rezero impulsa la creació de noves biblioteques de les coses


Cada cop són més les administracions i les entitats que aposten per la creació d’aquests espais de préstec d’objectes per a usos esporàdics.

Nusos i Rezero, impulsores de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, assessoren set projectes nous, tres dels quals en instituts de secundària.


Quan Nusos i Rezero es van proposar inaugurar una biblioteca de les coses no n’hi havia cap en funcionament en tot el país. Però la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, que va obrir portes ara fa tres anys, ha inspirat moltes iniciatives similars i el seu equip ha atès tothom qui s’ha acostat a preguntar.


En aquests moments, a la ciutat de Barcelona ja hi ha quatre biblioteques de les coses en funcionament. La Caixa d’Eines i Feines, el Traster Comunitari i la Biblioteca de les Coses de l’Eixample s’han afegit a la de Sant Martí. També n’hi ha dues més fent la feina prèvia a la inauguració. La de Tarragona va començar a fer els primers préstecs fa poques setmanes.


També el govern d’Aragó està explorant com articular una xarxa d’espais de préstecs d’objectes per a usos esporàdics. Així mateix, a Málaga està previst obrir-ne a diversos barris.

Suport tècnic per a la creació de biblioteques de les coses


La creació de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí han permès a Nusos i Rezero acumular una valuosa experiència. Sobre aquesta base, ofereixen una proposta d’acompanyament a nous projectes en què ja han confiat ajuntaments i entitats.

7 nous projectes en curs


Les dues entitats treballen al costat de tres ajuntaments que han apostat per tenir una biblioteca de les coses als seus municipis. És el cas de Santa Margarida i els Monjos, Mediona i Tiana, que tenen previst inaugurar-les durant aquest 2023.


També ha confiat en Nusos i Rezero la cooperativa Cooperasec, que ja treballa per obrir les portes del seu espai de préstec, la Bibliocoses Poble-sec, en aquest barri de Barcelona.


Per altra banda, el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme ha vist en les biblioteques de les coses una oportunitat per sensibilitzar sobre el problema dels residus l’alumnat de secundària de la comarca. Per això ha encarregat a Nusos i Rezero una adaptació del projecte per poder-lo desenvolupar en diversos instituts. En aquests moments ja en són tres els que treballen amb l’alumnat per obrir biblioteques de les coses als seus centres: el Domènech i Montaner de Canet de Mar, l’Euclides de Pineda de Mar i el Jaume Almera de Vilassar de Dalt.

Acompanyament basat en l’experiència


Nusos i Rezero són dues entitats amb perfils complementaris i amb una llarga trajectòria de col·laboració. La seva proposta d’acompanyament tècnic a la creació de noves biblioteques es basa en el coneixement adquirit en la fase prèvia a la inauguració de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, així com en l’experiència que dona haver contribuït a sostenir el projecte durant tres anys.


La proposta planteja el procés en quatre fases:

  1. Exploració del territori: a partir de dades secundàries, una enquesta a la ciutadania i reunions amb agents clau, es fa una anàlisi d’oportunitats, amenaces, fortaleses i debilitats del projecte en relació al territori. També s’acompanya el procés de recerca del local.
  2. Adaptació del projecte a la realitat del territori i concreció de les característiques de funcionament: s’assessora en la definició del projecte, la presa de decisions, l’elaboració dels documents necessaris i la redacció del protocol de funcionament.
  3. Preparació del catàleg i el local: s’acompanya el procés d’obtenció dels objectes i la catalogació, s’assessora sobre les eines de gestió i adequació de l’espai i es forma el personal.
  4. Posada en marxa i seguiment: s’assessora en la definició i el càlcul dels indicadors de seguiment, es resolen incidències i, a partir de l’experiència dels primers mesos, se suggereixen estratègies de millora.

Una biblioteca de coses a cada barri i a cada poble


La bona acollida del model de les biblioteques de les coses és fàcil d’entendre si es tenen en compte els importants beneficis ambientals i socials que aporten. Però així i tot, encara és una iniciativa de la qual no poden gaudir moltes persones. A la de Sant Martí hi continuen arribant usuàries d’altres districtes i, fins i tot, de fora de la ciutat.


Les biblioteques de coses són espais que no tenen gaire sentit si s’han de recórrer grans distàncies per arribar-hi. Per això ens hem proposat que les biblioteques de les coses es multipliquin pel territori.


Ajuda’ns a impulsar la creació de noves biblioteques de les coses!

Si vols que el teu barri o poble també en tingui una,

23 de febrer de 2023

Fotografia: Marta Amat