El 29 de setembre és el dia contra el malbaratement alimentari. Un dia per conscienciar sobre la problemàtica ambiental, social i humana que implica malbaratar aliments perfectament comestibles però no comercialitzables.
Segons la FAO, es calcula que un terç del menjar que es produeix al món s’acaba tudant. Posant el focus a Balears, de tota la fracció orgànica generada a les llars, comerços i a la restauració, el malbaratament alimentari s’eleva fins a 57 kg per persona i any, equivalent a 85.600 tones. Aliments comestibles que podrien cobrir les necessitats alimentàries de 160.000 persones durant un any. (Font: Rezero, 2020)
Tudar el menjar és una de tantes absurditats del nostre estil de vida, si no la més absurda.
Per això, enguany s’ha desplegat la campanya Remenja’mmm a Balears, amb el finançament de l’Impost de Turisme Sostenible. De la mà de Rezero, Remenja’mmm proposa actuacions per prevenir la pèrdua d’aliments al llarg de tota la cadena i oferint recursos concrets per al sector HORECA, els comerços i hospitals, fent visible la problemàtica per transformar el malbaratament en aprofitament. En el marc d’aquesta campanya s’han obtingut uns resultats que obrin una porta a l’esperança:
- El 80% dels restaurants visitats entre Mallorca i Formentera han decidit adherir-se, beneficiant-se dels recursos, formació i materials de sensibilització per prevenir el malbaratament fent també partícips als comensals.
- Així mateix, amb la convocatòria del Premi Remenja’mmm que es lliurarà el mes de novembre vinent, es reconeixen les bones pràctiques dels restaurants, fent una crida a tots els restaurants sensibilitzats a presentar la seva candidatura.
- A més, gràcies al Pont Alimentari entre empreses i comerços d’alimentació i entitats socials prop d’una tona d’aliments han sigut aprofitats fins al moment , generant sinèrgies inspiradores com és el cas d’Agromart i l’entitat HOPE. La campanya continua activa i Rezero ofereix assessorament gratuït a les empreses i entitats que hi vulguin participar. El sector hospitalari és també un dels focus d’aquest projecte. Rezero està desenvolupant el primer pla de prevenció del malbaratament alimentari en el sector hospitalari de Balears, amb la implicació dels equips de les cuines, dels pacients i les cafeteries de l’Hospital Son Espases. Una experiència que sens dubte ajudarà a replicar bones pràctiques a altres hospitals, residències i menjadors col·lectius de les illes.
Actuar ara i transversalment
Actuar transversalment és obligatori si volem fer passes cap a la prevenció. La incidència ha de recórrer tots els àmbits, públics i privats, i per tots els sectors socioeconòmics (sector primari, indústria, comerç, restauració, llars,…).
Per aconseguir l’objectiu que ens hem marcat de reducció general del malbaratament alimentari del 50% per l’any 2030, i que recull la Llei Balear de Residus i també les directives europees, no podem ajornar el problema, sinó que hem d’actuar ara.
Per a Rezero, és imprescindible desplegar l’articulat de la mateixa Llei de Residus, desenvolupant una normativa específica sobre el malbaratament, que prohibeixi l’eliminació d’aliments en bon estat per part d’empreses i comerços, i que incentivi a les empreses a desenvolupar plans de prevenció i canalització dels excedents, que estableixi la jerarquia d’alimentació humana, animal o compostatge abans de llençar el menjar als fems i en definitiva, garantint que s’implantin mesures efectives per reduir el malbaratament donant resposta a la crisi ecològica, econòmica i social.