Rezero , part de la xarxa europea que marca camins cap a la prevenció efectiva dels plàstics
Rezero participa actualment en el projecte d’abast europeu ERIC (Elevating Reuse in Cities), impulsat per Zero Waste Europe des de març de 2023, amb una durada total de dos anys.
Aquest projecte té per objectiu treballar amb municipis d’arreu d’Europa per dissenyar i implementar Plans o Programes de Prevenció de Plàstics (PPP). Així es mostra l’efectivitat dels sistemes de reutilització a l’hora de reduir la contaminació i la generació de residus plàstics. S’han de prioritzar i implementar en l’àmbit local.
S’ha creat una xarxa europea d’entitats expertes en prevenció de plàstics i sistemes de reutilització. La xarxa està oferint diverses formacions a les entitats i municipis que en formen part.
Entitats de tota Europa relacionades amb la prevenció de residus, principalment de plàstic
Al projecte hi col·laboren diverses entitats d’arreu d’Europa relacionades amb la prevenció de residus, així com ajuntaments de 28 municipis interessats d’un total de 10 països europeus. Hi ha Zagreb (Croàcia), Nicòsia (Xipre), Bled (Eslovènia) i Lyon (França). A Catalunya, els municipis amb qui Rezero està treballant en el marc d’aquest projecte són Torrelles de Llobregat i Viladecans, ambdós amb una llarga trajectòria en el camí cap a una societat residu zero. Per aquests municipis, l’adopció d’un PPP municipal legalment vinculant té una importància considerable en la lluita contra els residus plàstics, especialment els d’un sol ús.
Els PPP estan dissenyats per adreçar i prevenir la generació de residus plàstics en àmbits específics sota control municipal, com són els edificis públics, els esdeveniments, els espais públics i la contractació i compra pública. Es planteja que aquests documents serveixi com a full de ruta estratègic, marcant objectius concrets i identificant les mesures clau a implementar per reduir la producció i consum d’articles d’un sol ús, un dels principals motors que condueixen a la sobreexplotació i la contaminació dels recursos naturals del planeta, en els sectors prioritaris esmentats i dins de la comunitat local. A més, inclouen el disseny d’una estratègia de monitoratge amb indicadors específics per a cada mesura proposada.
La implementació, el futur d’una societat Residu Zero
Al llarg del segon any del projecte ERIC s’implementaran algunes de les mesures proposades als plans, acordades prèviament amb els Ajuntaments, i se’n farà la monitorització per recollir dades i analitzar els resultats i la seva efectivitat en la prevenció de residus plàstics.
Els resultats obtinguts de la implementació de certes mesures de prevenció de plàstics als municipis participants serviran com a referent i aportaran una visió clara de les eines i els mecanismes disponibles que es poden aplicar a escala municipal per prevenir de forma efectiva els residus plàstics, i en particular dels plàstics d’un sol ús.
–