Societat Residu Zero

Prevenir la generació de residus de plàstic en l’àmbit local: l’èxit del projecte ERIC

Viladecans i Torrelles de Llobregat se situen a l’avantguarda a Catalunya amb el projecte ERIC (Elevating Reuse in Cities).

Acompanyats de Rezero, els dos municipis han desenvolupat programes de prevenció de residus de plàstic.


Durant els darrers dos anys, els municipis de Viladecans i Torrelles de Llobregat s’han situat a l’avantguarda a Catalunya amb el projecte ERIC (Elevating Reuse in Cities). Es tracta d’una iniciativa europea liderada per Zero Waste Europe, per reduir els residus de plàstic d’un sol ús i implementar sistemes de reutilització a escala local.

Un full de ruta per al canvi

Acompanyats per Rezero, els dos municipis han desenvolupat programes de prevenció de residus de plàstic i han implementat mesures per reduir els plàstics d’un sol ús. Hi han implicat activament a ciutadania, agents econòmics i administracions municipals. D’aquesta manera, s’han creat sinergies per avançar cap a una gestió preventiva dels residus i un ús eficient dels recursos. L’objectiu és establir un full de ruta clar per implementar pràctiques sostenibles que protegeixin tant el medi ambient com la salut pública.


Mitjançant activitats de sensibilització, la col·laboració amb els ens locals i la creació de reptes comunitaris, en els darrers mesos s’han dut a terme algunes de les mesures de prevenció de plàstics incloses en els programes de prevenció desenvolupats, i s’han aconseguit establir noves pràctiques de consum més responsables, impulsant una transformació gradual en els hàbits diaris de la població i contribuint a un canvi cultural que posa l’accent en la reutilització i la minimització dels residus de plàstic.

El cas de Viladecans


Al municipi de Viladecans s’ha dut a terme la campanya “Fes un pas, porta l’envàs” per reduir l’ús de plàstics en la compra d’aliments. Promoguda per l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans, la iniciativa anima a la ciutadania a comprar els aliments al petit comerç, utilitzant envasos i altres elements reutilitzables, contribuint així a la reducció de l’ús de plàstics d’un sol ús. Al llarg dels 3 mesos de duració, la campanya ha obtingut resultats molt positius, mostrant un fort compromís de la comunitat:


• 82 establiments comercials adherits
• 115 famílies participants
• 3.807 compres realitzades amb almenys un article reutilitzable
• 8.504 articles d’un sol ús evitats, que inclouen:
◦ 2.856 envasos de plàstic d’un sol ús
◦ 5.510 bosses d’un sol ús
◦ 138 oueres d’un sol ús

Aquesta campanya ha estat una mostra de com la col·laboració entre ens locals, comerços i ciutadania pot ser clau per promoure pràctiques més sostenibles. A més de l’estalvi ambiental, la ciutadania han pogut constatar els beneficis i la satisfacció que suposa la reducció del plàstic en la seva vida quotidiana, tot contribuint a la protecció del medi ambient.
Donat l’alt grau de satisfacció que van mostrar les persones i empreses participants, l’Ajuntament de Viladecans es planteja continuar realitzant, en un futur, actuacions similars en el marc del Pacte pel Clima del municipi. La ciutat de Viladecans continua treballant per consolidar la seva posició com a referent en la prevenció de residus, amb la implicació activa de la ciutadania i els agents econòmics locals.

Encarni García, tinenta d’alcaldessa de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans, destaca que l’adopció d’un Programa de Prevenció del Plàstics és el primer pas, i el més important, per prendre consciència de la quantitat de residus plàstics que generem cada dia a tots els municipis.

«Hem d’unir moltes voluntats de ciutadans i ciutats per tirar endavant aquest tipus de projectes i aconseguir treure els plàstics de les muntanyes, els rius i els mars» afirma Encarni García.

Encarni García, tinenta d’alcaldessa de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans.

El cas de Torrelles de Llobregat

En el marc del projecte ERIC, Torrelles de Llobregat ha ampliat el seu servei municipal gratuït de bolquers reutilitzables, que ofereix a les famílies amb nadons una alternativa ecològica i econòmica als bolquers d’un sol ús. Aquesta iniciativa s’ha promogut a través de diversos canals locals, com l’escola bressol i altres mitjans de comunicació municipals, per conscienciar a les famílies sobre els beneficis mediambientals i econòmics dels bolquers reutilitzables. Els resultats d’aquesta mesura inclouen:


• 13 famílies usuàries des de 2021
• 4 usuaris actius actuals
• 11 famílies més s’han mostrat interessades en començar a utilitzar bolquers reutilitzables

Un dels principals èxits d’aquesta mesura, a més de reduir els residus de bolquers d’un sol ús i aportar beneficis econòmics a les famílies, és l’elevat grau de satisfacció que han mostrat les famílies usuàries del servei municipal de bolquers reutilitzables. Tots elles afirmen que utilitzen principalment els bolquers reutilitzables proporcionats pel servei, i només ocasionalment utilitzen els bolquers d’un sol ús. També mostren una gran satisfacció amb la presència d’aquest servei al municipi i ho recomanen regularment a altres famílies amb nadons.

Per altra banda, el municipi de Torrelles de Llobregat, està treballant per implantar un sistema d’envasos reutilitzables per a la canalització dels excedents alimentaris de l’Institut escola del municipi, que es distribueixen a famílies en situació de vulnerabilitat a través dels Serveis Socials de l’Ajuntament. Amb aquesta mesura es pretén eliminar l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús, una pràctica que generava un volum considerable de residus i així estalviar uns 25 envasos d’un sol ús a la setmana.

L’alcalde de Torrelles de Llobregat, Joan Juncà, afirma amb convicció que la reducció dels residus de plàstic, és l’únic camí cap a la sostenibilitat a escala local. Assenyala que el municipi fa més de 20 anys que està compromès amb el camí cap al residu zero, essent un dels municipis pioners en la recollida porta a porta a Catalunya i el primer en l’obtenció de la Certificació de Ciutats Residu Zero.

Joan Juncà, alcalde de Torrelles de Llobregat

Un model per altres ciutats

El projecte ERIC està demostrant que l’acció local pot crear un impacte significatiu destacant el paper clau dels sistemes de reutilització i les mesures de prevenció de residus de plàstics a escala municipal. Per mostrar l’èxit del projecte a Catalunya, s’ha realitzat un vídeo que recopila l’experiència i les accions realitzades en ambdós municipis durant aquests dos anys. El vídeo inclou testimonis de ciutadania, comerciants i autoritats municipals, juntament amb imatges de les diverses mesures de prevenció del plàstic que s’estan aplicant.

Les històries d’èxit de Viladecans i Torrelles de Llobregat constitueixen un poderós exemple per altres municipis que desitgin adoptar mesures concretes per un consum i un ús dels recursos més conscient.


Per a més informació sobre els plans locals de prevenció de plàstics


6 de febrer de 2025