fbpx
Societat Residu Zero

Es disparen els préstecs a la Biblioteca de les Coses de Sant Martí

El 2024 es van fer 60 préstecs mensuals de mitjana, obrint només vuit hores a la setmana.

L’augment de préstecs ha anat lligat a un esforç en la comunicació del projecte i al treball amb els instituts del barri.


Els projectes pioners com la Biblioteca de les Coses de Sant Martí tenen la funció, entre d’altres, de demostrar l’interès de la iniciativa i poder-ne valorar l’impacte real. El primer espai comunitari de préstec d’objectes obert a la ciutadania ja fa temps que ha superat amb nota aquests dos reptes. En aquests moments, a Catalunya ja han obert portes setze projectes similars. I a la de Sant Martí, el nombre de préstecs no ha deixat de créixer any rere any.

Els préstecs impliquen estalvi d’emissions de CO₂

Durant l’any 2024 es van arribar a fer 661 préstecs. Aquesta xifra implica una mitjana de 60 objectes al mes, molt per sobre dels 37 de mitjana del 2023. Es tracta d’un nivell d’activitat molt intens en les hores d’obertura al públic, limitat a vuit hores setmanals durant onze mesos. Aquest resultat ha estat possible gràcies a la implicació de col·laboradores com l’Anastasi, el Natxo, l’Ángel, la Susana i la Nuri, que donen suport a la gestora del servei.

Amb el sistema de càlcul d’indicadors desenvolupat per Nusos i Rezero, aquests préstecs es poden traduir en estalvi d’emissions de CO₂. En concret, a Sant Martí s’han evitat 12.750 quilos d’emissions de CO₂ gràcies a totes les persones que han optat per agafar un objecte en préstec en comptes de comprar-lo. Per absorbir la mateixa quantitat d’emissions, caldrien més de 368.000 arbres treballant tot un dia.

Amb el mateix sistema d’indicadors, s’estima que la quantitat de litres d’aigua estalviats és de més de dos milions. Pel que fa als residus, en només un any se’n van estalviar gairebé 2.500 quilos.

Les raons de l’increment

La Biblioteca de les Coses de Sant Martí ja té gairebé cinc anys d’història. Des que va obrir portes, mes rere mes s’ha anat consolidant com un espai de referència al barri i la ciutat. Encara ara són nombrosos els mitjans de comunicació que s’interessen per aquest projecte que va néixer per difondre la cultura de l’accés a l’ús.

El darrer any, però, pràcticament s’ha doblat el nombre d’usuàries. El darrer dia del 2024, ja n’hi havia 1.121. Les raons que s’amaguen darrere aquest increment són dues. Per una banda, s’ha fet un esforç en comunicació important. En especial, amb el llançament d’una campanya conjunta amb les altres biblioteques de les coses de Barcelona, amb el lema “Millor que meu, nostre!”.

Mostra de materials de comunicació de la campanya “Millor que meu, nostre!”.

La campanya també ha tingut una dimensió participativa i ha comportat reactivar contactes amb algunes entitats del barri o obrir-ne de nous.

Per una altra banda, el curs passat va ser el primer que es va dur a terme el projecte d’aprenentatge i servei per apropar l’alumnat d’alguns instituts del barri a la Biblioteca de les Coses de Sant Martí. L’experiència de tenir alumnes ajudant en l’atenció a les usuàries o contribuint a donar a conèixer el projecte entre l’alumnat dels seus centres ha estat valorada de forma molt positiva per l’equip motor de Sant Martí. En paral·lel, també es van fer diverses xerrades de presentació a grups escolars de secundària.

Foto de grup de l’alumnat de l’Institut Rambla Prim que va desenvolupar l’aprenentatge i servei.

Aquest 2025, en què se celebrarà el cinquè aniversari de la biblioteca de les coses, es continuarà treballant amb l’aprenentatge i servei.

Gener 2025