fbpx
Re-solucions i serveis
2022 / Consum

Feim Esporles + sostenible: el comerç com a motor de canvi


Rezero ha treballat amb l’Ajuntament per donar visibilitat a les propostes comercials amb criteris de sostenibilitat.

Amb el programa Feim Esporles + sostenible, s‘han ofert eines per a la millora i alguns establiments ja han començat a fer canvis per reduir residus i emissions.


El comerç de proximitat, els bars, els restaurants i els hotels tenen un paper fonamental en la transició cap a un nou model de consum que valora els recursos i no genera residus. Les alternatives de consum sostenible hi són, però cal facilitar-les a la ciutadania. A Esporles així ho creue i estan treballant per demostrar-ho.

La promoció del canvi

L’Ajuntament d’Esporles és conscient de la importància del sector comercial com a motor de canvi i sent que la seva responsabilitat com a administració és donar-los suport en aquest procés. Per això, juntament amb Rezero, ha impulsat el projecte Feim Esporles + sostenible, que ha permès posar en valor els diferents criteris de sostenibilitat que els establiments tenen incorporats en la seva oferta, tot fomentant la responsabilitat ambiental dels negocis com a inici d’una transformació del consum al municipi.

En una primera fase es va fer un anàlisi en base a uns criteris de consum conscient i una categorització, i a partir d’aquí es van detectar possibles millores a implementar. Per tal de facilitar aquesta transició, s’ha ofert una formació i una guia a tots els responsables d’activitats econòmiques del poble. Ara, tenen a les seves mans informació sobre alternatives que es poden aplicar a comerços, bars, restaurants i hotels que els permetran fer més sostenible la seva oferta i també la gestió interna de l’activitat.

Els primers fruits

Aquest mes, s’ha donat per finalitzat un segon anàlisi que ha mostrat que els comerços, restaurants i hotels d’Esporles s’han pres el repte de fer més sostenible la seva oferta amb ganes i ja es poden observar millores des de l’inici de la campanya que va començar l’Ajuntament, juntament amb Rezero, el passat mes d’octubre.

Entre aquestes millores es troben comerços que han incorporat més productes locals, alguns que començaran a crear els seus propis productes, estalviant gran quantitat de residus i impactes pels enviaments evitats, i altres que han demanat directament als proveïdors que redueixin els plàstics dels productes que compren. Pel que fa als hotels, alguns han començat a canviar els sabons d’un sol ús per bidons recarregables, i fins i tot algun es planteja posar sancions per la gent que faci males pràctiques ambientals.

Amb l’objectiu de facilitar aquests canvis d’hàbits i seguir fent Esporles + Sostenible, s’ha creat una fitxa informativa per cada establiment i un vídeo per donar visibilitat a les bones pràctiques que es duen a terme. D’aquesta manera, i juntament amb els distintius que van rebre tots els establiments a finals del 2021, la població d’Esporles té clar com i què consumir, i la importància de seguir-ho fent al costat de casa.

Tots aquests esforços per part del sector reforcen i milloren la posició d’Esporles com a referent al territori en reducció i gestió de residus. I és que el municipi és capdavanter, amb índexs de recollida selectiva pròxims al 80%, i amb volums de generació de residus per càpita per sota de la mitjana de les Illes Balears.