fbpx

Festival Residu Zero: un salt cap al futur que necessitem

La xarxa de persones i entitats que envolten Rezero feia temps que ho demanava. Calia un espai de trobada per posar en comú coneixement, per debatre i per traçar estratègies compartides i de mirada llarga. Rezero va entomar el repte i avui ja es pot dir que la primera edició del Festival Residu Zero, celebrada el 26 i 27 d’octubre, ha estat un èxit.

El Festival ha abordat el Residu Zero de forma transversal, sense oblidar cap de les dimensions en què cal incidir. Perquè Residu Zero és salut, és bé comú, és ús eficient dels recursos, és economia… I sobretot, és intersectorialitat. Per això el Festival ha reunit líders, entitats, governs, ajuntaments, empreses i ciutadania, tant de Catalunya com de l’Estat espanyol i Europa. Calia aquesta visió internacional per donar a conèixer les propostes socials i empresarials que faran possible el Residu Zero.

L’èxit del Festival el marca l’excepcional acollida que ha tingut, amb més de 350 persones inscrites, però també la presència de més de trenta persones expertes de diferents àmbits, que han participat en les conferències o els Networkings, aportant saber, experiència i criteri.

I, sobretot, l’èxit ve a partir d’ara. Perquè el camí cap al Residu Zero es fa amb passos petits, però el Festival ha servit per agafar embranzida i ara cal aprofitar-la al màxim. Gràcies a totes les persones que hi heu estat i que continuareu sent-hi.


Excel·lent acollida de les conferències

L’estrella del Festival han estat les conferències, conduïdes per la presentadora Txell Bonet. No era fàcil reunir veus de tanta importància i solvència en un mateix espai. Això explica l’alt nivell d’assistència, amb una mitjana de cent-cinquanta persones per conferència.

Pel que fa als temes abordats, en destaquen tres. En primer lloc, la de salut. Fins fa ben poc era un àmbit allunyat dels residus, però al Festival ha estat un dels eixos. Perquè cal avançar molt en la prevenció qualitativa dels residus, és a dir, per regular la composició dels productes que acaben en plantes de reciclatge o de tractament, pels riscos que implica en aquesta fase final, però també mentre són productes de consum.

Un altre dels àmbits temàtics més ben valorats ha estat el de l’economia de la reutilització. Fa anys que sabem que aquesta ha de ser una prioritat. Al Festival ja no calia reivindicar-ho sinó mostrar experiències reals i traçar les que han de ser les estratègies de transformació al territori.

I, finalment, també va ser clau el debat que es va sostenir sobre quin ha de ser el nou marc conceptual per tal d’avançar cap al residu zero.


Treball en xarxa

Un dels trets característics de Rezero és l’aposta pel treball en xarxa. El fet de fer seure en una mateixa taula agents diversos i sortir-ne amb reptes compartits. Per això al Festival es va reservar un espai per celebrar cinc trobades sectorials, amb els agents clau de cada àmbit: la certificació Ciutats i Pobles Residu Zero, les biblioteques de les coses, els envasos retornables, els productes menstruals reutilitzables i el comerç verd.

Van ser espais dinàmics i participatius que en alguns casos, com el de les biblioteques de les coses o els productes menstruals, reunien per primer cop entitats i administracions implicades en l’àmbit. Es van sentir punts de vista diferents i es van identificar necessitats clau per continuar avançant cap al Residu Zero.

>>Més informació


Premis Rezero 2023 Catalunya – Les millors iniciatives catalanes en prevenció de residus i consum responsable


Els Premis Rezero 2023 Catalunya es van entregar en el Festival Residu Zero. Els Premis van ser per a la botiga Granel Lleida; el Mercat Social de Vic Ressò; l’empresa de cafeteres Iberital i l’Ajuntament del Prat. Cada un d’ells se’ls va entregar el Premi Rezero merinat un còctel personalitzat a càrrec del Damià Mulà.

Aquest any, a més de les quatre categories habituals, que són comerç, entitat, empresa i administració, es va lliurar el premi especial al Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya pel desenvolupament del Pla integral d’equitat menstrual i climateri.

>>Més informació


Les estrenes de Rezero en el Festival


Dins l’espai Lab (la zona expositiva i participativa), es van estrenar dos projectes de Rezero. El primer, el RezeroLab dades, una eina digital d’accés lliure que permet consultar, de forma pràctica i visual, indicadors considerats estratègics per avançar cap al residu zero.
I, per altra banda, el tràiler del curs online GeneraCoCo, la formació de consum conscient de Rezero. Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus ja estarà disponible online per a totes aquelles persones que vulguin adquirir informació i pràctica en el consum conscient des del prisma de Rezero. Si vols, registra el teu nom i correu clicant aquí i t’avisem quan el tinguem en línia. Les primeres setmanes la formació serà gratuïta!