Aquest 8M sortirem al carrer amb més orgull que mai. La raó, la contribució de Rezero al Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya. Un paquet de mesures que suposen un abans i un després a Catalunya.
Hem assolit drets pioners al món.
El dret a decidir de manera lliure i informada com volem gestionar el nostre cicle menstrual al llarg de la nostra vida.
Catalunya es converteix en el primer país a garantir l’accés igualitari i universal als productes menstruals reutilitzables, acompanyats d’informació de qualitat i assessorament de les farmàcies.
Amb aquesta mesura podem acabar amb la pobresa menstrual, que afecta dues de cada deu persones a Catalunya. Segons dades de RezeroLab, el cost en productes menstruals al llarg del període actiu de menstruació, pot arribar als 4.000€. Una injustícia social que a la fi serà història.
Hem aconseguit reconèixer drets amb perspectiva de gènere, amb un enfocament transinclusiu amb mesures que s’adrecen a les dones, a les persones no binàries i els homes trans que menstruïn.
Hem fet passes per trencar els mites i tabús sobre la regla. Malgrat que el 50% de la població mundial menstrua cada mes, continua sent un tema incòmode per a determinats sectors.
Hem assentat les bases perquè l’equitat menstrual desencadeni un impacte positiu en la dimensió social, econòmica i ecològica. I per això, cal que moltes altres administracions segueixin les petjades que ha marcat el Govern català.
Per tot això, a Rezero, després d’anys generant estudis, desenvolupant campanyes amb incidència a Catalunya i Balears, creant estructures que continuen creixent al llarg de tot el territori, fent activitats d’educació menstrual, tant a adolescents com a públic adult, formació a professorat i personal d’administracions públiques.
Aquest 8M tenim molts motius per creure amb el que fem i el que aconseguim de manera conjunta.