fbpx

L’any de l’alimentació sostenible i saludable


Pont Alimentari, un projecte de Banc de RecursosRezero, està duent a terme diverses activitats vinculades a la celebració de l’any de l’Alimentació Sostenible — Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. L’objectiu comú és avançar vers un sistema alimentari incloent i sostenible, que vetlli per la salut de les persones i el planeta i que enforteixi les economies locals, establint relacions més justes entre productors i consumidors. A més, aquest sistema ha de fer front a les amenaces globals, evitar el malbaratament dels aliments i combatre l’emergència climàtica.

Treball en xarxa

És un repte complex que, més enllà de l’any de l’Alimentació Sostenible, cal abordar fent xarxa entre administracions, societat civil i empreses del sector. Per això, Banc de Recursos i Rezero formen part del Comitè de Profit, impulsat per l’Agència Catalana de Residus; de la Comissió de Malbaratament de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i de l’espai de governança de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana. Treballant en xarxa vam poder participar del procés d’aprovació de la llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (aprovada l’11 de març de 2020) i en el procés que continua amb el desplegament del reglament. D’altra banda, estem treballant en l’adaptació de la Guia per realitzar el Pla de prevenció del malbaratament alimentari en el sector hospitalari i de residències per encàrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Campanya de sensibilització

Per tal d’informar i sensibilitzar la població, que té un paper clau en el canvi de model alimentari, al maig vam posar en marxa una campanya a les xarxes socials Instagram, Twitter i Facebook explicant les bases d’una alimentació sostenible i saludable i donant consells per poder posar-la en pràctica. Els missatges es llencen setmanalment a través dels perfils del Pont Alimentari, Remenja’mmm, Banc de Recursos i Rezero i l’activitat es prolongarà fins al mes de desembre.
Així mateix, dins el projecte del Pont Alimentari Nodrim Sant Andreu, al juny hem fet difusió de dues bones pràctiques que es duen a terme en aquest districte barceloní en relació a l’aprofitament i l’alimentació saludable. Es tracta del Menjador de Ca la Rosa, que ofereix gratuïtament a una xarxa de 67 veïnes el menjar que no ha servit; i del projecte comunitari Endavanta’l i Endavanta’l Junior, que mitjançant tallers de cuina promou l’alimentació saludable de les famílies del Rebost Solidari del Bon Pastor — Baró de Viver.
També el dia 20 de maig vam organitzar un taller virtual al Centre Cívic de Navas (Barcelona) per aprendre a cuinar receptes saludables i en tenim més de previstos per a la tardor.

Font: Fundació Banc de Recursos.