fbpx

L’educació per una menstruació lliure arriba a Mallorca

La menstruació és un fet natural, inherent a la vida de la meitat de la població mundial. A més de formar part del cicle reproductiu, també comporta canvis fisiològics, hormonals i en l’estat d’ànim de les persones. Així i tot, l’educació menstrual en l’educació formal és parcial i insuficient. Aquest fet no només pot condicionar la qualitat de vida de les joves i adolescents que viuran o estan vivint la menstruació. També afecta les persones que les envolten, contribuint a la perpetuació de tabús i estigmes entorn la menstruació que són fruit del desconeixement i la desinformació.

Tallers als instituts

Des de Rezero hem organitzat un cicle de tallers d’educació menstrual i sostenible amb alumnat dels instituts IES Josep Font i Trias d’Esporles i l’IES Ses Estacions de Palma. Al llarg de tres sessions, l’alumnat ha pogut abordar la menstruació des d’una perspectiva transdisciplinar, inclusiva i actualitzada. L’objectiu del programa educatiu és normalitzar la menstruació i empoderar a les persones mitjançant informació contrastada i transparent sobre totes les opcions de productes menstruals. D’aquesta manera, es promou que siguin elles mateixes qui prenguin decisions lliures i fonamentades sobre el seu propi cos. Amb els tallers de Rezero, les i els alumnes han conegut els principals impactes ambientals, per a la salut i econòmics de les opcions menstruals d’un sol ús. També se’ls ha transmés informació sobre les alternatives reutilitzables existents i els seus beneficis associats.

La participació de l’alumnat en les sessions ha estat molt positiva. L’alt interès mostrat reafirma la necessitat d’incorporar l’educació menstrual, sexual i reproductiva al llarg de les diferents etapes educatives. Com alguns dels alumnes afirmen, les sessions els han servit per entendre millor la regla i les persones que menstruen, i per conèixer noves alternatives més respectuoses amb els propis cossos i el medi ambient.

De manera complementària, i en motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, s’han realitzat dos tallers divulgatius a Manacor i Palma per donar a conèixer l’impacte dels productes menstruals d’un sol ús i les seves alternatives reutilitzables.

Aquests tallers han tingut el suport de l’Ajuntament d’Esporles, els de la Conselleria de Medi Ambient de Palma i al Consell de Mallorca.