La nova llei espanyola contra el malbaratament alimentari podria fer-lo augmentar en lloc de prevenir-lo

El col·lectiu #LeySinDesperdicio, conformat per organitzacions i activistes en la lluita contra el malbaratament alimentari, alerta sobre el greu retrocés que suposen les modificacions introduïdes en el Projecte de Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari en el seu pas pel Senat.


Lluny d’enfortir la prevenció, les esmenes obliguen a gestionar els excedents agrícoles com a residus, impedint-ne l’ús per a alimentació humana o animal, posant en perill la seguretat alimentària i contradient les normatives europees.



En què empitjora la Llei amb aquestes esmenes?

  • S’eliminen alternatives de prevenció per als excedents agrícoles i pesquers. Amb els canvis introduïts seran considerats residus i no podran ser donats ni aprofitats.
  • S’amplien les excepcions. Tantes exempcions dilueixen el compliment de la llei, restant-li efectivitat.
  • S’afebleix l’obligació de les administracions públiques. El Ministeri d’Agricultura no assumeix responsabilitats en el mesurament i l’anàlisi qualitativa de les pèrdues i el desaprofitament alimentari en tota la cadena de valor, la qual cosa complica comptar amb diagnòstics que puguin orientar adequadament les solucions.
  • Es posa en risc la pràctica de l’espigolament, una activitat tradicional i sostenible de recol·lecció d’aliments en els camps, que ha demostrat ser segura, beneficiosa i molt eficaç per a la conscienciació i prevenció de les pèrdues en camp.


Un retrocés inacceptable


El col·lectiu #LeySinDesperdicio denuncia que aquestes modificacions van en contra de la jerarquia de prevenció de residus establerta en la Llei 7/2022 i la Directiva Europea 2008/98/CE.

  • En considerar residus els excedents agrícoles directament, impossibilita l’aplicació del principi de prevenció, que prioritza l’aprofitament d’aliments abans de considerar-los residus.
  • Dificulten la donació d’excedents d’aliments frescos del sector primari, reduint la disponibilitat de fruites i hortalisses per a les persones en situació de vulnerabilitat.
  • Perjudiquen el sector primari, obligant les persones productores a assumir costos de gestió de residus en lloc de permetre’ls redistribuir els seus excedents.


Exigim un canvi urgent


Des de #LeySinDesperdicio instem el Senat a revertir aquestes esmenes i garantir que la llei realment eviti el malbaratament i no el fomenti


Demanem:

  • Eliminar les esmenes 71, 72 i 91, que converteixen els excedents agrícoles en residus.
  • Mantenir la regulació de l’espigolament per donar seguretat jurídica a persones productores i entitats socials.
  • Restringir l’exempció de compliment de la llei, perquè més actors de la cadena tinguin obligació de comptar amb un pla de prevenció, necessari per a complir amb l’objectiu de la llei.
  • Garantir la possibilitat de donar excedents del sector primari a les entitats socials abans de ser gestionats com a residus.
  • Permetre l’ús d’excedents agrícoles per a alimentació animal, en línia amb l’economia circular.
  • Corregir l’article 10.2.1 per poder especificar que el MAPA mesurarà i analitzarà el desaprofitament alimentari en tota la cadena.


L’aprovació d’aquestes esmenes suposaria un greu retrocés en la lluita contra el desaprofitament alimentari i perjudicaria tant el sector primari com a les iniciatives d’aprofitament d’aliments. Aquesta llei no ha de convertir-se en un obstacle per a l’aprofitament dels aliments. N’exigim una revisió urgent per garantir que aquesta llei compleixi amb el seu veritable objectiu: prevenir el malbaratament i afavorir l’aprofitament dels aliments en tota la cadena alimentària.

Març 2025

1280px