Mallorca mira cap al take away reutilitzable en el sector turístic. És possible un canvi de model?

L’augment del consum d’aliments i begudes per emportar ha generat una gran quantitat de residus d’un sol ús, especialment en destinacions turístiques com Mallorca. Davant d’aquesta realitat, un nou estudi impulsat per Rezero i finançat per la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports del Govern Balear, pretén analitzar la implantació de sistemes d’envasos reutilitzables en el take away per reduir la generació de residus i l’impacte ambiental d’aquesta modalitat de consum.

Take Away retornable

Un model de negoci circular per a l’hostaleria i el turisme

L’objectiu principal d’aquest estudi és avaluar l’acceptació i viabilitat dels envasos reutilitzables de take away dins el sector de la restauració i l’hostaleria. Actualment, la major part dels establiments utilitzen envasos de plàstic, cartró i altres materials d’un sol ús, que sovint acaben com a residus a la via pública, platges o abocadors.
Amb la implantació de sistemes de reutilització, se cerca fomentar un canvi d’hàbits entre les persones consumidores, les empreses i les administracions públiques, promovent la transició cap a un model d’economia circular i residu zero. En aquest sentit, serà prioritari el treball en xarxa i la implicació de tots els sectors.

Metodologia

L’estudi, que es va iniciar el passat mes de novembre, tindrà una durada de dotze mesos i es desenvoluparà en tres fases, cadascuna centrada en un aspecte clau per entendre la viabilitat d’aquest sistema i obtenir una radiografia rigorosa amb les dades obtingudes.

1. Contextualització del consum d’envasos de take away en zones turístiques: Inclou una diagnosi inicial sobre l’ús d’elements d’un sol ús, anàlisi qualitativa amb els agents implicats i una estimació quantitativa de la generació d’aquests residus.

2. Anàlisi del potencial de sistemes de reutilització: Es valorarà la viabilitat d’implantar sistemes d’envasos reutilitzables, identificant barreres i oportunitats, així com costos associats a la seva implementació. En aquesta fase s’involucrarà a actors claus com proveïdors d’envasos reutilitzables, experts en tecnologies innovadores i en sistemes de retorn eficients.

3. Propostes per a la implementació del sistema i estratègia de difusió i comunicació: D’acord amb els resultats obtinguts, es plantejaran mesures concretes per a la implantació d’envasos reutilitzables a Mallorca, amb recomanacions per a establiments, administracions i persones consumidores. S’inclou la divulgació de resultats mitjançant jornades de presentació, butlletins, xarxes socials i col·laboracions amb entitats del sector HORECA per assegurar un impacte ampli.

Beneficis ambientals i econòmics

Des de Rezero, pensem que la introducció del take away reutilitzable aportaria múltiples avantatges, especialment a una zona amb forta pressió turística.
Primerament, la reutilització d’envasos suposaria la reducció de residus i contaminació a les platges i espais urbans a causa dels envasos d’un sol ús abandonats al medi. Però no només això, reutilitzar pot suposar la generació de nous llocs de treball vinculats a la logística, rentat i redistribució d’envasos i un estalvi econòmic tant per a establiments com administracions locals.  Sense oblidar el canvi de model turístic, més responsable i alineat amb les normatives europees i les expectatives dels visitants.

Un pas endavant

Amb aquest estudi, Mallorca fa un pas endavant en la implementació de solucions innovadores per reduir la petjada ambiental del turisme. La implantació d’un sistema d’envasos reutilitzables pot convertir l’illa en un referent en circularitat dins el sector turístic en l’àmbit mediterrani.
L’èxit d’aquesta iniciativa dependrà, en gran part, del compromís de les empreses, l’administració i les consumidores, que hauran d’adaptar-se a nous models de consum més responsables i respectuosos amb el medi ambient.