Societat Residu Zero

El Mercat d’Horta ha signat el Protocol per la Reutilització promogut per Rezero per facilitar una compra sense residus.

El Mercat d’Horta és el primer mercat de la diputació de Barcelona que signa el Protocol per a la reutilització, una iniciativa pionera que s’avança a les noves obligacions establertes per la llei de residus espanyola i liderada per la fundació Rezero.

El Mercat Municipal d’Horta és el primer equipament d’aquest tipus de la diputació de Barcelona que ha signat el protocol per a la reutilització dels envasos, una iniciativa pionera que s’avança a les noves obligacions establertes per la llei de residus espanyola i liderada per la Fundació Rezero.

Els comerciants del Mercat d’Horta ja poden acceptar els tàpers i bosses que els seus clients portin de casa per erradicar l’usar i llençar.

Amb aquesta adhesió els comerços del Mercat d’Horta fan un pas més en la seva contribució cap a una reducció efectiva dels residus d’envasos i els plàstics d’un sol ús.

“L’acord que presentem avui és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d’eines per tal d’eradicar el problema delsresidus. L’aposta per la reutilització no només té beneficis ambientals sinó que també protegeix la integritat de la cadena davant d’interrupcions de subministrament i escassetat de materials, abarateix costos i avança en el compliment de la legislació”.

Directora general de Rezero, Rosa García

S’adopten mesures per a promoure la venda a granel i per acceptar que les persones consumidores puguin portar els seus propis envasos de casa.

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d’envasos d’un sol ús on cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any (2019) i d’aquests, més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d’usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Amb l’adopció de les mesures establertes al Protocol els paradistes del Mercat esdevenen capdavanters en l’aplicació d’algunes de les mesures que, per la nova llei de residus i sols contaminats per a una economia circular aprovada recentment al Congrés de Diputats, els comerços hauran de introduir obligatòriament a partir del 2023. Entre d’elles l’ampliació de l’oferta a granel, la desplastificació dels aliments i l’acceptació de les carmanyoles i altres elements reutilitzables que portin les persones consumidores.

El Protocol per la reutilització contínua incorporant signatures de supermercats i gremis de comerciants

El Mercat d’Horta es suma així al Mercat de Salt, Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, el Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, el Gremi de Peixaters de Catalunya i el GremiCarn en el compromís a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

Aquest pas rellevant en la lluita contra el plàstic d’un sol ús, s’ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que, amb el finançament de l’Agència de Residus, també ha aconseguit un gran consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat de Catalunya implicades: l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Enllaç al Protocol: https://rezero.cat/wp-content/uploads/2021/10/Protocol_Reutilitzacio_final.pdf

Enllaç al vídeo que podran utilitzar els supermercats, cadenes de supermercats i gremis en la difusió dels seus compromisos:

Web: ambelteuenvas.cat