fbpx
Societat Residu Zero

Neix l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització


Rezero és membre fundador de l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, creada per promoure la reutilització de recursos i la preparació per a la reutilització.


El 29 de març es va fer la presentació pública de l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, que ja compta amb 16 entitats sòcies. L’associació neix amb l’objectiu de ser una plataforma des d’on promoure la reutilització de recursos i la preparació per a la reutilització de residus.

L’acte de presentació va comptar amb la participació del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire Soler, de la presidenta de l’Associació i directora de la Fundació Banc de Recursos, Rosaura Serentill, i de la vicepresidenta de l’Associació i directora de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Imma Mayol.

Objectiu doble

L’Associació de Centres i Serveis de Reutilització es constitueix amb una doble vocació. Per una banda, de portes endins, es busca afavorir sinergies entre les entitats sòcies i donar-los servei. L’objectiu és augmentar la sostenibilitat econòmica i impulsar la competitivitat dels centres i serveis de reutilització. Com recullen els estatuts, serà un espai de col·laboració i comunicació entre les entitats membres. Es buscarà desenvolupar projectes compartits i aprofitar els recursos dels diferents centres i serveis de reutilització.

Per una altra banda, de portes enfora, l’associació vol impulsar la reutilització davant les administracions, tant les nacionals i les internacionals. També traslladar a la ciutadania els beneficis socials, econòmics i mediambientals de la reutilització i la preparació per a la reutilització.

Rezero forma part de les 16 entitats fundadores

L’associació ha començat a caminar amb 16 entitats sòcies, entre les quals Rezero. La Fundació Banc de Recursos, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Fundació Areté, Cartaes Tàrrega, l’Ajuntament de Viladecans i la Mancomunitat La Plana formen part de la junta directiva. Les altres organitzacions són les següents: l’Associació per a la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social (ASHES), Formació i Treball, Humana, l’Associació Pangea, la Fundació Engrunes, l’Associació Social Andròmines, Solidança, PRESEC (entitat gestora de l’Ajuntament de Gavà) i la Fundació Migranodearena.

Rezero ha participat en el procés de debat previ a la constitució de l’associació i n’és membre fundador. En forma part en qualitat d’entitat impulsora, juntament amb Nusos, de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí. Amb aquest projecte, s’aposta per la reutilització i l’economia col·laborativa, fomentant l’ús compartit dels objectes mancomunats.

L’origen


La iniciativa de crear l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya va sorgir en el marc del SUBTRACT. L’objectiu d’aquest projecte europeu és afavorir que els centres de reutilització funcionin amb un model de negoci econòmicament sostenible. La conveniència de constituir una associació així es va detectar en el Comitè Estratègic Català d’aquest projecte. L’Agència de Residus de Catalunya i les entitats han treballat per convertir l’associació en una realitat.

Oberta a noves incorporacions


L’Associació de Centres i Serveis de Reutilització s’ha proposat augmentar el nombre de sòcies per afavorir per tenir més capacitat d’incidència i contribuir a impulsar l’economia circular a Catalunya. Per això és oberta a qualsevol entitat privada i ens locals que disposi, gestioni, representi o que estigui en procés de constituir un centre de reutilització o reparació per a la reutilització a Catalunya. Els centres i serveis poden ser tant físics com virtuals.

S’entén que són centres o serveis de reutilització aquells espais on la ciutadania i les empreses o entitats poden lliurar objectes potencialment reutilitzables. També aquells que donen sortida a productes de segona mà, sigui venent-los sigui cedint-los en préstec. També ho són tots aquells espais o serveis on es reparen, restauren i es presten objectes per tal d’allargar-ne la vida útil.

Ara bé, aquesta no hauria de ser una definició limitadora. Els serveis de reutilització del futur poden anar més enllà del que hi ha ara. De fet, convé que sigui així i que les iniciatives afins es multipliquin i diversifiquin. Un gran potencial de l’associació és que pugui anar ampliant aquest marc conceptual i serveixi de paraigua també a projectes de consum col·laboratiu, servitització, substitució dels productes d’un sol ús, etc.

24 d’abril de 2023