L’Ajuntament de Tiana i Cooperasec han confiat en l’experiència de Nusos i Rezero per tirar endavant els seus espais comunitaris de préstec d’objectes.
Les dues noves biblioteques de les coses s’han inaugurat en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.
Des de la setmana passada, ja hi ha dues biblioteques de les coses més a Catalunya. Es tracta de la Bibliocoses del Poble-sec i la Biblioteca de les Coses de Tiana. La primera està situada al costat de la biblioteca de llibres d’aquest barri de Barcelona. La de Tiana, a la deixalleria d’aquest poble del Maresme.
Els espais comunitaris de préstecs d’objectes per a usos esporàdics són una eina al servei de la transició ecosocial amb importants beneficis. Els més destacats són: ús eficient dels recursos, reducció de residus i d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, foment de la cultura de l’accés a l’ús, democratització de l’accés a béns de consum i enfortiment dels vincles comunitaris.
Amb l’obertura d’aquestes dues noves biblioteques de les coses, s’amplia la població que té accés a un catàleg d’objectes mancomunats i es fa un pas més cap a la societat residu zero.
El suport tècnic de Rezero i Nusos
Tant l’Ajuntament de Tiana com Cooperasec, l’entitat que ha promogut la Bibliocoses del Poble-sec, han confiat en Nusos i Rezero per la seva experiència en la creació i gestió de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, que aviat celebrarà el quart aniversari.
Entre altres tasques tècniques, les dues entitats han facilitat models de tots els documents necessaris, han articulat el grup motor i n’han dinamitzat les reunions. Tot plegat, més l’aposta decidida de les entitats impulsores i la col·laboració de veïns i veïnes que s’han implicat en la presa de decisions i les tasques de gestió, ha permès que, en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, hagin obert portes aquestes dues noves biblioteques de les coses.
Bibliocoses de Poble-sec
La inauguració de la Bibliocoses del Poble-sec es va celebrar el dissabte 18 de novembre. L’acte va desbordar les millors expectatives de l’associació Cooperasec, l’entitat que l’ha fet possible. Es tracta d’una associació que promou l’economia social, solidària i comunitària al barri. Chiara Pasotti, tècnica del projecte, es mostrava emocionada per la bona resposta del veïnat. Valorava no només per l’alta assistència el dia de la inauguració, sinó també pel compromís de les persones implicades en el grup motor i el gran volum de donacions rebudes.
El mateix dia de la inauguració, més d’un centenar de persones van passar pel local d’aquest nou espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. Moltes, gairebé seixanta, van decidir sumar-se al projecte i donar-se d’alta com a sòcies per poder començar a agafar objectes en préstec. Una d’elles va ser la Noe, que comentava: «És molt bona notícia que s’inauguri un espai així al barri. No té sentit que tinguem tots aquests objectes a casa quan només els fem servir molt de tant en tant. Jo m’acabo de donar d’alta. La setmana vinent vindré a buscar la fregadora per restaurar un moble.»
Al catàleg, que es pot consultar en línia, ja hi ha 45 objectes de categories diverses: des d’un trepant a una fotocopiadora, passant per una crepera.
Biblioteca de les Coses de Tiana
La Biblioteca de les Coses de Tiana va obrir portes diumenge 26 de novembre. En aquest cas, la iniciativa va sorgir en el marc dels pressupostos participatius, és a dir, per proposta ciutadana. En l’acte d’inauguració, Isaac Salvatierra, alcalde del municipi, va valorar la dimensió comunitària del projecte i va agrair la feina feta.
El catàleg ja compta amb una setantena d’objectes, la majoria dels quals han estat donats per persones del municipi. S’hi poden agafar en préstec objectes de bricolatge, jardineria, criança, cuina, neteja, oci i oficina.
En aquest cas, la biblioteca de les coses s’ha ubicat a la deixalleria municipal i per emmagatzemar els objectes, s’ha habilitat un contenidor de transport marítim, donant-li una segona vida.
Les biblioteques de coses són espais amb un elevat potencial per reduir l’impacte ambiental dels pobles i ciutats, per reforçar els vincles comunitaris i per promoure el consum conscient. Per això ens hem proposat que les biblioteques de les coses es multipliquin pel territori.
Ajuda’ns a impulsar la creació de noves biblioteques de les coses!
Si vols que el teu barri o poble també en tingui una,
29 de novembre de 2023