Rezero i Banc de Recursos han elaborat la “Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques”, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Concebuda per facilitar l’aplicació de la llei contra el malbaratament alimentari, s’ha redactat amb l’assessorament d’agents del sector.
El 8 de maig, la sala d’actes de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona va acollir la presentació pública de la “Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en hospitals i residències geriàtriques”.
Una eina útil per prevenir el malbaratament alimentari
La guia és un document encarregat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Es tracta d’un suport perquè als hospitals, les residències i les empreses de restauració col·lectiva que presten serveis en aquests equipaments, els sigui més fàcil complir amb les obligacions que estableix per al sector la Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.
Exigències legals
La llei estableix que totes les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquen a la distribució d’aliments tenen, entre d’altres, les obligacions següents:
- Disposar d’un pla de prevenció de les pèrdues i del malbaratament alimentari i
aplicar-lo. - Reduir, mesurar i informar anualment sobre la quantificació de les pèrdues i el
malbaratament alimentari. - Comptabilitzar els productes alimentaris que es destinin a la distribució gratuïta o
a l’alimentació animal.
A més, la mateixa llei estipula que s’han d’establir programes de reducció del malbaratament alimentari als hospitals i a les residències geriàtriques que ofereixen servei d’àpats o de menjador.
Contingut de la guia
La guia és una eina pràctica que adapta les pautes generals d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari a la realitat d’hospitals i residències. Així, conté recomanacions per anar avançant pas a pas, exemples i experiències d’èxit. També inclou una proposta de quantificació bàsica, que fixa els mínims a complir, i una proposta de quantificació detallada.
Alhora, s’ha elaborat una “Plantilla per a l’elaboració d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari (MA) en hospitals i residències”, amb taules per dur el registre de la quantificació i fer els càlculs del malbaratament alimentari anual.
Treball en xarxa
Per redactar la guia, Rezero i Banc de Recursos partien del coneixement que ja tenien del sector. Gràcies al projecte conjunt Pont Alimentari, les dues entitats han treballat colze a colze amb equipaments hospitalaris per evitar el malbaratament dels excedents. És el cas de l’Hospital Germans Trias, que des del 2017 canalitza els seus excedents alimentaris seguint el protocol establert per Pont Alimentari.
A més, abans de començar a elaborar la guia, Banc de Recursos i Rezero van contribuir a la constitució d’un Consell Assessor integrat per entitats i empreses del sector, especialistes i representants de l’Administració pública amb competències en la matèria. Amb les diverses trobades, els agents han pogut aportar experiència i coneixement que han enriquit la guia. A més, han tingut oportunitat de contribuir al procés de redacció. Així mateix, el Consell ha esdevingut un espai d’intercanvi i trobada per al sector.
Presentació en el marc de la jornada “Prevenció del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques”
La guia es va presentar en el marc de la jornada “Prevenció del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques”. A l’acte hi van participar Adrià Comella, director de l’Hospital de Sant Pau, que va fer la benvinguda institucional, Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, i Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del CatSalut.
La presentació de la guia va ocupar el primer dels tres blocs de la jornada. Banc de Recursos i Rezero en van donar a conèixer els principals continguts. En el segon bloc es van exposar alguns casos d’èxit del sector hospitalari en la prevenció i reducció del malbaratament alimentari. Finalment, en el tercer i últim bloc de la jornada va tenir lloc la taula rodona “La gestió del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques”, amb agents clau del sector.
Suport tècnic de Rezero i Banc de Recursos
Si has d’elaborar un pla de prevenció del malbaratament alimentari i busques suport tècnic,
9 de maig de 2023