Els ajuntaments de Mataró (Maresme) i Marratxí (Mallorca), han apostat per fer un pas més en la prevenció de residus municipals.
Els dos ajuntaments han confiat en Rezero per definir les mesures a adoptar els propers anys. Mataró actualitza l’anterior Pla de prevenció de residus. En el cas de Marratxí, es treballa en el nou Pla local de prevenció i gestió de residus municipals.
Objectius quantitatius al Pla de prevenció de residus
D’aquesta manera, Mataró i Marratxí planifiquen l’assoliment dels seus objectius mínims de prevenció, com estableix la Unió Europea. L’horitzó és assolir almenys una reducció del 15% de generació de residus per càpita per al 2025 i un 20% per al 2030. El Pla de prevenció no només contribueix a la reducció dels costos econòmics i ambientals de la gestió dels residus, sinó també suposa un estalvi de les emissions que hi estan associades i un ús més eficient dels recursos. Alhora, implica avançar cap a una economia circular i la creació d’ocupació.
En fase de diagnosi
En els cos casos, ja s’ha iniciat la fase de diagnosi, que ha de servir per detectar els principals reptes i començar a definir les grans línies estratègiques. Un cop identificats els focus de generació i els punts on hi ha el potencial de reducció, es treballa per concretar les mesures a adoptar. Aquestes poden ser, entre d’altres: foment de la venda a granel, creació de circuïts d’aprofitament per evitar el malbaratament alimentari, promoció de la reparació i la reutilització o campanyes de sensibilització a la ciutadania…
Experiència de Rezero
Mataró i Marratxí augmenten a vint la llista de municipis amb els quals Rezero ha treballat per concretar plans de prevenció. És el cas de Manacor, que va presentar el seu pla l’any passat o Barcelona. Per a la fundació, aquestes col·laboracions són oportunitats excel·lents per sumar aliances per avançar cap a la societat residu zero.
Si vols que el teu municipi també compti amb el seu pla de prevenció de residus, contacta amb nosaltres i t’expliquem com podem ajudar-t’hi. Contacte: Elena Diez – elenad@rezero.cat.
28 de gener de 2022