Resultats mediocres de la segona reunió del Comitè Intergovernamental de Negociació per al tractat internacional contra la contaminació per plàstics.
Llargues discussions sobre el reglament i posicions de certs països favorables a la indústria del plàstic amenacen la consecució d’un acord amb mesures efectives.
La setmana del 29 de maig al 2 de juny es va reunir, a París, el Comitè Intergovernamental de Negociació per al tractat internacional contra la contaminació per plàstics. Era la segona reunió d’aquest grup, que ha de definir els termes del tractat promogut per l’Assemblea de Medi Ambient de les Nacions Unides.
Els països tenen temps fins a final del 2024 per arribar a un acord i hi ha tres rondes de negociacions previstes. De moment, per a la pròxima cimera, que se celebrarà a Nairobi (Kenya), al novembre, s’ha d’haver preparat un primer esborrany del text. Però el desenvolupament de les reunions i els debats de París han generat preocupació entre els representants de les entitats ambientals, que temen que el tractat neixi descafeïnat.
Governs, entitats, indústria
Els motius del malestar ja van començar poc abans de les negociacions. Les entitats no governamentals registrades i acreditades van rebre informació contradictòria sobre si se’ls permetria ser presents a les reunions. No tenien clar si podrien accedir a les sales on s’havien de dur a terme les negociacions entre els representants governamentals. Fins i tot es va posar en dubte si podrien ser presents durant els debats.
Per això van organitzar una acció pacífica davant el campus de la UNESCO, alhora que es feia una crida als governs perquè no es deixés fora la representació de la societat civil com científics, pobles indígenes i defensores del Sud Global. Així, finalment, es va aconseguir l’accés.
Ara bé, a més de governs i entitats, a les negociacions de París també hi va ser present la indústria que hi ha al darrere de la contaminació per plàstics. Els representants de les empreses fins i tot van organitzar actes paral·lels en què es van promoure falses solucions, com la «compensació del plàstic». Es tracta d’un sistema que no resol res, ja que gran part del plàstic recollit per a la «compensació» es crema, perjudicant les comunitats i el medi ambient.
Comunicat de Break Free From Plastic
En acabar la setmana de negociacions, Break Free From Plastic va fer un comunicat en què expressava preocupació pel desenvolupament de les sessions. És la valoració d’una entitat internacional que aglutina més de 2.700 organitzacions, entre les quals Rezero, i 11.000 simpatitzants particulars de tot el món. El nexe entre totes és l’objectiu d’un món lliure de contaminació per plàstic.
Protagonisme dels debats procedimentals
Break Free From Plastic denuncia que la meitat del temps es va dedicar a debats inacabables sobre el reglament a aplicar. I sembla que els aspectes procedimentals continuaran acaparant les sessions. A París, les discussions es van centrar en la possibilitat que els estats membre de la UE adoptin les decisions per majoria de dos terços. Però encara queden temes pendents. Per exemple, si els estats membres tindran un vot cadascun o si seran tractats en bloc durant les votacions. O si les decisions caldrà prendre-les per consens. Moltes de les entitats observadores interpreten aquest punt com un estratagema per frenar les mesures més contundents que es podrien incloure en el tractat.
Posicionaments interessants d’uns quants països
És cert que a París també es van poder sentir aportacions interessants de certs països, com ara Ruanda, Equador, Mèxic i la Unió Europea. Van posar sobre la taula la necessitat d’establir objectius globals de reducció de la producció. També es van exigir obligacions de divulgació equiparables a les del Conveni Marc per al Control del Tabac. Una altra proposta positiva va ser que s’apliqui el principi de precaució en abordar el problema dels microplàstics. Així mateix, van defensar la necessitat de prioritzar una transició justa cap a mitjans de vida més segurs i sostenibles per a les persones que treballen en tota la cadena de subministrament de plàstics.
Propostes preocupants
Però no només l’excessiu pes dels debats sobre el reglament van despertar preocupació a Break Free From Plastic. També és motiu d’inquietud que molts països encara demanin poder aplicar plans d’acció nacionals per abordar certs aspectes, com ara els objectius de reducció i reutilització i els criteris sobre les alternatives a fomentar. En cas de prosperar, aquests plans d’acció nacionals serien una porta oberta per esquivar les mesures més avançades del tractat. Així mateix, certs països van insistir en la promoció del reciclat químic i molts continuaven centrant-se en el reciclat i la gestió de la contaminació per plàstics aigües avall.
Per un tractat internacional contra la contaminació per plàstics efectiu
La crisi mundial dels plàstics té l’origen en el volum de la producció, que continua creixent. Cal posar fre a aquesta font de contaminació, que contribueix a empitjorar la crisi ambiental, inclosa l’emergència climàtica, la pèrdua de la biodiversitat, la presència de tòxics i la contaminació per microplàstics. Són amenaces reals per a la salut humana i tenen greus implicacions socials.
Per això, en declaracions de Satyarupa Shekhar, coordinador de Break Free From Plastic a la zona Àsia-Pacífic:
«No podem perdre de vista la urgència d’actuar ara i amb decisió. Per eliminar la contaminació per plàstic, el tractat ha d’incloure disposicions per aturar i reduir gradualment la producció de plàstic. No podem permetre que els que contaminen i els que defensen els interessos dels combustibles fòssils ens endarrereixin, desviïn i distreguin del mandat de l’INC [Comitè Intergovernamental de Negociació].»
Per la seva banda, Neydi Cruz, directora adjunta de sostenibilitat de Health Care Without Harm, sosté que
«La prioritat [del tractat] ha de ser reduir la producció i el consum, d’altra manera, continuarem estant exposats a aquests tòxics nocius, posant en risc la salut de les persones més vulnerables, com els infants i els bebès.»
Aquesta és també una de les preocupacions de Rezero que, a més de subscriure el posicionament de Break Free From Plastic, també posa èmfasi en la necessitat que el tractat estableixi objectius vinculants de reducció de plàstic d’un sol ús, així, com compromisos ferms per generalitzar la reutilització i la durabilitat i assolir el tòxic zero.
El tractat internacional contra la contaminació per plàstics és una oportunitat d’or
No deixem que sigui la indústria qui en dicti el contingut!
Ajuda’ns a continuar vetllant perquè prevalguin els interessos de la ciutadania.
23 de juny de 2023
Fotografies: Break Free From Plastic