Societat Residu Zero

Premis Rezero 2022 Catalunya – Les millors iniciatives catalanes en prevenció de residus i consum responsable

Aquest 2022, Rezero ha volgut de nou visibilitzar les iniciatives que duen a la pràctica accions inspiradores i referents en la prevenció de residus i el consum responsable. Una feina, a vegades poc fomentada i visibilitzada, però amb un important impacte tan social com mediambiental.

Foto: Marta Amat / Rezero

Amb aquest objectiu, ahir es va celebrar la 4a Edició dels Premis Rezero Catalunya, uns guardons que posen de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Catalunya a l’hora que puguin servir d’inspiració per a altres iniciatives.

L’acte d’entrega dels Premis s’emmarcava dins la Festa Rezero que cada any celebra l’entitat com a punt de trobada dels diferents actors (socials, econòmics i de l’administració pública) que treballen en pro de la prevenció de residus i el consum conscient. La trobada i els intercanvis entre els agents han estat aspectes imprescindibles en aquest esdeveniment on es projecta i es construeixen aliances cap a la societat residu zero. Va comptar amb l’assistència de 120 persones.

Els Premis van anar a càrrec del Patronat de Rezero: Àlex Goñi (PIMEComerç), Xavier Gabarrell (ICTA-UAB), Víctor Cardador (Urbaser) i Eduard García (Ajuntament de Torrelles de Llobregat).

Àlex Goñi, president de PIMEComerç va entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya en la categoria de Comerç. Enguany els finalistes s’han escollit en funció de les bones pràctiques residu zero en la venta a domicili. Gisela Pahissa de El Rebost de Sant Feliu va recollir el premi a la millor iniciativa per utilitzar envasos de la mateixa clientela o envasos de la botiga reutilitzables per enviar a casa de les persones que compren a distància a la seva botiga. Pahissa va reivindicar la importància d’educar la ciutadania perquè aprengui a comprar amb criteri.
Vídeo de la iniciativa

Xavier Gabarrell, director de l’ICTA UAB, van entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya en la categoria d’Entitat a Antoni Gálvez, President del Gremi Carnissers Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, per les diferents accions per fomentar la reutilització d’envasos i per reduir el malbaratament alimentari ens els establiments agremiats. En recollir el premi, Gálvez va voler posar en valor la tasca dels agremiats a l’hora d’influir en els hàbits de consum de la clientela.
Vídeo que exemplifica la iniciativa.

Víctor Cardador, director a Catalunya d’Urbaser va entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya a la categoria d’Empresa a Jordi Caparros de Baula, pel desenvolupament de netejadors sòlids, en forma de pastilles de 5 grams, que es dissolen en aigua per proporcionar una neteja senzilla i eficaç sense recórrer a productes tòxics i ampolles d’un sol ús. Caparrós, va remarcar que sovint és el jovent qui més resistència al canvi presenta.


Vídeo de la iniciativa.

I, per últim, Eduard Garcia, alcalde de Torrelles de Llobregat van entregar el Premi Rezero 2022 de Catalunya a Encarna Garcia de l’Ajuntament de Viladecans pel projecte Viladecans Repara, que neix amb l’objectiu que la deixalleria esdevingui un centre polivalent i multifuncional, un equipament ambiental de la ciutat, on els residus es poden reparar, reutilitzar i regaudir. Encara Garcia va tenir unes paraules de reconeixement per la importància de la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’AMB en el projecte Viladecans Repara.

Fotografies de l’entrega de Premis:


Fotos: Marta Amat / Rezero


Llista dels finalistes Premis Rezero 2022 Catalunya:

COMERÇ

  • Linverd, venen a granel, els usuaris porten el seu propis recipients o bossesi tenen productes en envasos de vidre retornables com aigua, llet, iogurt o cremes de cosmètiques en envàs d’alumini també retornables.
  • El Rebost de Sant Feliu, utilitza envasos de la mateixa clientela o envasos de la botiga reutilitzables per enviar a domicili.
  • A Granel, els envasos que utilitzen per a la neteja ecològica són retornables i d’altres amb embalatge orgànic i sense cap mena de plàstic.

ENTITATS

  • Fundació Migranodearena, pel projecte donalo.org per allargar la vida dels objectes, amb la reparació d’ordinadors i la recirculació que en fan a entitats socials i col·lectius vulnerables.
  • Associació Vida Sana, per erradicar a la fira de Biocultura els envasos d’usar i llençar i utilitzar en els seus tastets envasos reutilitzables i coberts d’acer inoxidable.
  • Gremi Carnissers Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, per les diferents accions per fomentar la reutilització d’envasos i per reduir el malbaratament alimentari ens els establiments agremiats.

EMPRESA

  • Baula, pel desenvolupament de netejadors sòlids, en forma de pastilles de 5 grams, que es dissolen en aigua per proporcionar una neteja senzilla i eficaç sense recórrer a productes tòxics i ampolles d’un sol ús.
  • iaios, fabriquen jerseis 100% reciclats, reciclables i pensats per durar molts anys.Amb fil reciclat, producció local i disseny circular.
  • Pana, que proposa un servei integral de bolquers de tela a través de les llars d’infants. Els nadons subscrits fan servir bolquers de tela durant el dia d’escola.

ADMINISTRACIÓ PÚBLICA