fbpx
Rezerolab

Què tenen a veure la política i el teu sogre amb els envasos?

En algunes ocasions ens trobem en situacions surrealistes, però les acabem realitzant repetides vegades: pagar la quota del gimnàs per no anar-hi, tornar a casa fent la croqueta després d’una nit de festa, perdre la nit mirant el catàleg de Netflix o parlar de política amb el sogre. Però, la pregunta és: què tenen a veure aquestes accions quotidianes amb el problema dels envasos d’un sol ús?

Rezero, conjuntament amb les iniciatives Bumerang, Vasovengo i Las Mercedes, amb un toc d’humor i amb motiu del World Refill Day, posem de manifest que retornar els envasos a establiments que ofereixen take-away en envasos reutilitzables, costa molt menys que qualsevol de les situacions que fem repetides vegades sense sentit.

Durant les pròximes setmanes de juny i juliol, ens hem proposat involucrar al màxim nombre de bars, restaurants, mercats i cantines d’empreses, hospitals i universitats perquè incorporin el servei d’envasos retornables per tal que la població i la seva clientela pugui optar a emportar-se el menjar o la beguda sense produir residus. Actualment, a la ciutat de Barcelona ja hi ha uns seixanta restaurants i bars que ofereixen aquest servei i que mostren la seva satisfacció, així com diverses cantines.


Amb aquesta fita, conviden a les persones que consumeixen menjar o beure per endur-se que etiquetin, a l‘Instagram de la campanya, aquell establiment on voldrien que li servissin el menjar o la beguda —com el cafè— en un envàs que pogués retornar després. A la ciutat de Barcelona ja hi ha experiències que estan funcionant, gràcies a empreses proveïdores i start-ups de serveis d’envasos retornables.

________________________________________________________________________

Els serveis d’envasos retornables consisteixen en la posada al mercat d’envasos reutilitzables a diversos establiments (com cafeteries, comerços o cantines) conjuntament amb un circuit de retorn i rentat. En alguns casos, les persones usuàries simplement paguen un dipòsit pel got o l’envàs en el moment d’adquirir els aliments o begudes i que se’ls reintegra un cop el tornen buits. Altres serveis gestionen aquests dipòsits mitjançant aplicacions mòbils o cobren una quantitat només en cas de no retornar els envasos dins els terminis establerts. En qualsevol cas, els serveis busquen facilitar l’experiència tant per les persones consumidores com per part dels establiments, alguns controlen l’estic d’envasos dels establiments i els envasos es renten amb totals garanties higièniques bé en els establiments de restauració o en instal·lacions de rentat externes.

____________________________________________________________________________

Perquè la reutilització avanci al ritme que cal i sigui una pràctica generalitzada, cal que:

  • La gent conegui les opcions d’emportar-se les begudes i els aliments en envasos que després es retornen a l’establiment per a la seva reutilització.
  • Els establiments coneguin el servei per poder-ho oferir a la clientela.
  • Es legisli per fomentar de forma decidida els sistemes d’envasos retornables a tota la cadena de producció i consum
  • Es construeixi una infraestructura pública potent i harmonitzada a tota Europa.

Marta Beltran, directora de projectes a Rezero afirma: “Portem desenes d’anys patint l’augment exponencial de la quantitat i complexitat dels productes que es converteixen massa ràpidament en residus. Hem de deixar de parlar de si ho fem, i començar a planificar el com ho fem, perquè ja hi ha iniciatives que ofereixen solucions i que necessiten suport per poder superar obstacles estructurals i que el sector pugui construir un ecosistema de ciutat. Per això diverses entitats europees estem treballant en com fer-ho mitjançant pilots a Barcelona, París, Gant, Lovaina, Rotterdam i Berlín. Sis ciutats europees que seran capdavanteres en la nova manera de concebre els envasos. Hem de ser una societat madura per tal de deixar de parlar de reciclatge i actuar per allargar l’ús dels envasos”.


En aquesta primera fase del pilot europeu que comenta Marta Beltran, es pretén augmentar la demanda de la població de Barcelona i incrementar els punts on se serveix el menjar i beguda en envasos retornables. Tant la fundació com les iniciatives fan una crida perquè les persones usuàries etiquetin en el IG de Rezero aquells restaurants, bars, cantines o mercats que no tenen encara aquest servei que evita els envasos d’usar i llençar. Els establiments que se sentin interpel·lats, podran fàcilment incorporar el servei contactant amb Rezero i amb els diferents proveïdors d’envasos retornables que ja funcionen actualment a Barcelona (com Bumerang, Vasovengo, Las Mercedes).


Més informació a www.takeawayretornable.cat