Gairebé l’11% del pes del que comprem es correspon a envasos de materials diversos, la majoria dels quals estan destinats a acabar a les escombraries. És una de les dades que es desprèn de l’anàlisi de la cistella de la compra sota criteris ecològics. L’estudi, d’àmbit català i de propera publicació, ha estat realitzat per Rezero. També sabem que, cada any, es produeixen 150 milions de tones de plàstic destinat a a productes d’un sol ús. Això representa que la meitat de tot el plàstic generat (300 milions de tones), es fa servir només un cop, molt sovint, per envasats superflus. Avui dia, només són reutilitzables menys del 2% dels envasos. Aquestes últimes són dades difoses per l’entitat impulsora del Refill Day, jornada de reivindicació que se celebra el 16 de juny i que enguany és més necessària que mai, després de l’impacte de la pandèmia en els comerços de venda a granel.
Davant de les dades anteriors, no falten mai les apel·lacions a la ciutadania perquè introdueixi canvis d’hàbits de consum. Sense posar-ne en dubte la necessitat —des de Rezero mateix hem impulsat la premiada campanya Jø Søc Cøcø i oferim els Kits Rezero—, creiem que cal ampliar el focus i exigir que siguin les empreses productores i comercialitzadores, així com l’administració pública, qui mogui fitxa de manera decidida per avançar cap a un model de producció, distribució i consum que talli amb el malbaratament de recursos i la generació de residus.
Només amb la implicació i la complicitat d’empreses i ens públics, es pot aconseguir que els hàbits de compra sostenible deixin de ser cosa de minories conscienciades, que ara supleixen la manca de facilitats amb altes dosis de motivació. Cal que tothom pugui exercir el dret de comprar sense produir residus, independentment d’on visqui, del nivell adquisitiu o de la disponibilitat de temps.
La necessitat de no deixar-ho tot a mans de les persones consumidores és òbvia: només poden consumir allò que se’ls ofereix i en les condicions que se’ls ofereix. Per exemple, a dia d’avui la venda a granel de vi és anecdòtica i difícil d’adaptar als canvis del sector a les darreres dècades. Això fa extremament difícil consumir vi sense generar el residu de l’ampolla. Per aquest motiu, Rezero va impulsar, amb el suport de la Unió Europea i en el marc del projecte reWINE, l’articulació d’un sistema de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya. S’hi van implicar 7 cellers, 2 distribuïdors majoristes, 54 restaurants, 32 botigues, 3 cadenes de supermercats i 3 deixalleries. Està clar que per recuperar el 54% de les ampolles que es van posar en circulació en el marc del projecte, va ser imprescindible la participació de les persones compradores, però sense el sistema de recollida, hauria estat impossible arribar a estalviar els més de 170.000 kg de CO2 equivalent que va assolir el projecte.
En la mateixa línia de facilitar la reutilització, el Govern de les Illes Balears va publicar el Pla d’Impuls per l’ús d’envasos de begudes reutilitzables, redactat per Rezero. Les mesures que inclou aquest pla són diverses i incideixen en la producció, la distribució, la venda i el consum. Així, per exemple, preveu la creació d’una línia d’ajuts econòmics per donar suport als productors locals de begudes que ja envasen en format retornable, i també l’establiment d’un sistema de reutilització d’envasos estàndard (“ampolla balear”). També planteja l’habilitació d’una planta de rentat pública i la creació d’un sistema d’incentius per al retorn de l’envàs a l’establiment.
Una de les dificultats a les que cal fer front quan es busca fomentar la reutilització, és el baix cost dels envasos d’un sol ús. Per això el Pla balear preveu també la creació d’un gravamen sobre els envasos de begudes en funció dels costos ambientals que tenen. Cal corregir aquest desajust entre el cost ambiental i el cost econòmic dels envasos si busquem un ús eficient dels recursos i reduir l’impacte ambiental del sector.
A aquestes alçades ja és una obvietat que la cultura de l’usar i llençar ens ha portat a superar amb escreix els límits del planeta. Així ens ho recorda la Global Footprint Network, que any rere any calcula l’Earth Overshoot Day, per alertar de quan el consum de recursos naturals excedeix la capacitat de regeneració de la Terra. Ja sabem que el 2021 serà el 21 de juliol. Calen moltes mesures per revertir aquesta tendència, acabar amb els envasos d’un sol ús n’és una d’imprescindible i tenim prou pistes de com aconseguir-ho.