fbpx

Remenja’mmm Balears obre un nou pont alimentari

El projecte Remenja’mmm connecta l’Hospital de Son Espases amb l’entitat SOS Mamas. Un nou pont alimentari que contribueix a reduir el desaprofitament alimentari a Balears.

Al final del dia, el que queda no són les coses que hem acumulat, sinó els moments que hem compartit. Ascen Maestre, sanitària de professió, cuidadora de vocació, fundadora i presidenta de SOS Mamas, ho té i ho deixa molt clar. SOS Mamas no sols reparteix aliments, també regala temps, relacions, “conhort”.

Conhort, una paraula molt adhient per donar nom al menjador social que l’entitat té a Palma. Però lluny de semblar-se a un menjador social a l’ús, aquí no hi ha coes a la porta. Aquest vol ser un espai familiar, multigeneracional i multiracial, on els comensals comparteixen taula.

Vàrem començar ajudant a mares sense recursos amb temes bàsics, una canastilla, roba premamà. Començàrem a rebre aliments i donacions i així vam créixer. Avui cobrim gairebé 14.000 persones i comptam amb 208 voluntaris”, comenta Ascen.

Aquest mes de maig, des del projecte Remenja’mmm  que Rezero va implantar a Balears durant el 2023, s’ha creat un pont alimentari entre l’Hospital de Son Espases i SOS Mamas, just en el moment que la UE anunciava l’eliminació de les ajudes a les entitats socials. Per a Ascen “Això de Son Espases em va arribar al cor. Just vaig rebre la notícia de la UE que em crida na Roser de Rezero. Va ser un alleujament, fins i tot vaig plorar”.

La furgoneta de SOS Mamas recull puntual els aliments sobrants del bufet a Son Espases per a portar-los en calent i alimentar altres centenars de persones. Un mes després d’iniciar la relació, ja s’han repartit gairebé 4.000 plats de menjar, més de 900 kg d’aliments d’elevada qualitat nutricional i que han permès a l’entitat mantenir el servei del menjador obert.

A SOS Mamas la majoria de voluntaris hem passat per una malaltia. Tenc companys amb càncer, gent gran…Jo mateixa, em van operar del cor en 2012 amb un pronòstic de 2 anys, i aquí seguesc”.

SOS Mamas ha demostrat ser una línia de vida en temps foscos. Ascen Maestre, mentre s’anava apagant, es va aferrar a aquesta línia per a oferir un plat calent a mares apunt del col·lapse, a nins que d’una altra manera estarien desnodrits o a persones sense papers. I aquí segueix.

A vegades, en el caos de la vida, el que necessitam no són solucions grandioses i complicades, sinó un simple retorn al sentit comú. Perquè en el fons, la veritable revolució no sempre és radical; a vegades, és tan simple com l’acte de cuidar els uns dels altres. Obrir ponts pot ser el gest més valuós i significatiu de tots.