fbpx

ReWine Balears

A Mallorca exportam a la península milions de botelles de vidre triturades per ser reciclades, mentre que els cellers n’han d’importar milions de noves cada any. Un model de producció i consum sense sentit. Amb un circuit de reutilització, podríem produir i consumir a Mallorca almenys 5 milions de botelles de vi en format reutilitzable cada any, el que suposaria beneficis ambientals, econòmics i socials per al nostre territori. Aquest és el pla de Rezero. La implicació de tot el sector pot ser decisiva per un futur més net i sostenible a les nostres illes.

Per què cada vegada que bevem una botella de vi l’hem de rompre?

Els envasos de vidre, quan són d’un sol ús, poden tenir  major petjada de carboni que altres materials. La producció i reciclat del vidre necessita gran quantitat d’energia i encara més en un context d’insularitat on s’han d’externalitzar aquests serveis. Disminuir la importació de les botelles i l’exportació del vidre és una estratègia important si volem frenar les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

ReWine farà possible la recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Mallorca demostrant la seva viabilitat tècnica, ambiental i econòmica.

Full de ruta

Per aconseguir-ho, necessitem involucrar cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores, botigues, persones consumidores i deixalleries,  fins a cobrir tota la cadena de producció, distribució i consum. Rezero és l’actor dinamitzador per impulsar aquest canvi de model amb èxit.

El full de ruta que proposam des de Rezero per aconseguir la implantació d’un circuit de reutilització de botelles de vi a Mallorca, consta de diferents fases:

1. Diagnosi 
2. Valoració de possibles escenaris 
3. Disseny de l’ecosistema de reutilització
4. Prova pilot de serveis de rentat i logística i implantació per fases

Actuacions realitzades

    El febrer del 2023 reunirem al Celler Son Prim, a Sencelles, els representants del sector productiu com Tianna Negre, Bodegas Ribas, Vins Nadal, DO Binissalem, DO Pla i Llevant i Vins de la Terra de Mallorca i hoteler,  Grup Riu,  Garden Hotels i la Xarxa Balear d’Hotels Sostenibles, interessats en formar part del grup motor. En una segona reunió s’hi sumaren Gallinas y Focas, Finca Ca’n Axartell, Mesquida Mora i APAEMA. Per la part de la restauració Esment, Ponderosa Beach i DoDO Pollença.

    Amb la informació recollida i l’intercanvi d’opinions, vàrem elaborar un informe amb la diagnosi prèvia que es va presentar a Inca el juliol de 2023.

    Fites aconseguides

    2020 Demostrem la viabilitat de la reutilització de botelles de vi amb la prova pilot de ReWine a Catalunya

    2021 Es publica l’informe Layman i Zero Waste Europe publica el Case Study de Rewine, disponible en 9 llengües atès l’interès suscitat

    2022 Es crea un grup motor d’actors potencialment interessats a Mallorca.

    2023 Es presenten els resultats de la diagnosi a Inca. Es crea un grup de treball per iniciar un test de rentat de botelles, que uns mesos més tard es descarta finalment per no disposar de garanties suficients en les instal·lacions existents.

    2024 Rezero presenta un projecte per facilitar la implicació del sector turístic al projecte reWINE i per analitzar les implicacions tècniques, logístiques i econòmiques del sistema. El projecte s’aprova finalment al setembre i es desenvoluparà fins al desembre de 2025.

      Espai web creat amb el suport de: