ReWine Mallorca
A Mallorca exportam a la península milions de botelles de vidre triturades per ser reciclades, mentre que els cellers n’han d’importar milions de noves cada any. Un model de producció i consum sense sentit. Amb un circuit de reutilització, podríem produir i consumir a Mallorca almenys 5 milions de botelles de vi en format reutilitzable cada any, el que suposaria beneficis ambientals, econòmics i socials per al nostre territori. Aquest és el pla de Rezero. La implicació de tot el sector pot ser decisiva per un futur més net i sostenible a les nostres illes.
Per què cada vegada que bevem una botella de vi l’hem de rompre?
Els envasos de vidre, quan són d’un sol ús, poden tenir major petjada de carboni que altres materials. La producció i reciclat del vidre necessita gran quantitat d’energia i encara més en un context d’insularitat on s’han d’externalitzar aquests serveis. Disminuir la importació de les botelles i l’exportació del vidre és una estratègia important si volem frenar les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Full de ruta
Per aconseguir-ho, necessitem involucrar cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores, botigues, persones consumidores i deixalleries, fins a cobrir tota la cadena de producció, distribució i consum. Rezero és l’actor dinamitzador per impulsar aquest canvi de model amb èxit.
El full de ruta que proposam des de Rezero per aconseguir la implantació d’un circuit de reutilització de botelles de vi a Mallorca, consta de diferents fases:
1. Creació i dinamització del grup motor → identificació dels actors potencialment interessats
2. Anàlisi sobre l’univers de botelles → identificació del volum potencial de botelles del mercat mallorquí
3. Valoració de possibles escenaris → identificació de sistemes, circuits de rentat i logístiques necessàries
4. Disseny de l’ecosistema de reutilització → disseny del model
5. Prova pilot → fase de prova
6. Implantació → posada en marxa
El febrer del 2023 reunirem al Celler Son Prim, a Sencelles, els representants del sector productiu com Tianna Negre, Bodegas Ribas, Vins Nadal, DO Binissalem, DO Pla i Llevant i Vins de la Terra de Mallorca i hoteler, Grup Riu, Garden Hotels i la Xarxa Balear d’Hotels Sostenibles, interessats en formar part del grup motor. En una segona reunió s’hi sumaren Gallinas y Focas, Finca Ca’n Axartell, Mesquida Mora i APAEMA. Per la part de la restauració Esment, Ponderosa Beach i DoDO Pollença.
Amb la informació recollida i l’intercanvi d’opinions, vàrem elaborar un informe amb la diagnosi prèvia que es va presentar a Inca el juliol de 2023.
Fites aconseguides
03/2020 Finalitzam la prova pilot de ReWine a Catalunya
01/2021 ReWine es difòn a l’informe Layman
10/2021 Zero Waste Europe publica el Case Study de Rewine, disponible en 9 llengües atès l’interès suscitat.
06/2022 El Consell de Mallorca dóna suport al projecte.
09/2022 Mallorca Preservation Fund. dóna suport per a crear un espai de treball entre els actors potencialment interessats a Mallorca.
07/2023 Presentació a Inca de la diagnosi prèvia amb les reunions del grup motor.
09/2024 L’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears dónen suport a ReWine per a la realització d’un estudi d’implementació dins el sector.
Espai web creat amb el suport de: