fbpx

Treballem per recuperar el sentit comú, avançant en la creació d’un ecosistema per a la reutilització de botelles de vi a Catalunya i Balears

Les padrines encara se’n recorden de quan duien les botelles i les omplien a les botigues per, després de fer-les netes, tornar-les a fer servir. El vidre es valorava per allò que és, un miracle de la natura que costava molt de fabricar i que podia durar tota una vida. També abans existien de forma natural al mercat sistemes estandarditzats per als envasos, perquè la major part dels productes eren locals i perquè es feia servir el sentit comú. Però moltes coses han canviat amb dues o tres generacions que fan que pràcticament s’hagi extingit aquesta forma de consumir de proximitat i aquest sentit de comunitat en aquells que creen productes per posar al mercat.

Les darreres dècades hem viscut una onada de consumisme i globalització que ens ha deshumanitzat, convertint les persones en consumidores i les empreses en màquines de fer doblers per créixer i expandir-se fins a desconnectar-nos del nostre sentit comú. I això fa que avui en dia sigui difícil trobar dues empreses que comparteixin models d’envasos (en aquest mercat global, la lògica és la competència i el valor la diferència) i encara és més difícil trobar productes al mercat que estiguin pensats per ser reutilitzats (algú ens ha fet creure que és més còmode l’usar i el llençar).

Des de Rezero farà 20 anys que treballem per recuperar el sentit comú convertint l’acte de consum en una eina de transformació social, econòmica i ambiental. I amb aquest objectiu vam sembrar la llavor del reWINE al 2016 a Catalunya, per uns anys més tard de la prova pilot, exportar l’experiència també a les Balears.

reWINE i el sector turístic a les Balears

A Balears comencem a obtenir els primers fruits, i després dels primers anys de prospecció amb el sector vitivinícola, on hem pogut identificar que 1 de cada tres botelles que es posen al mercat de Balears voldria ser reutilitzada, ara encetem una nova línia de treball. El pròxim any estarem treballant de prop amb els establiments turístics de Balears, per identificar les seves necessitats, inquietuds i requeriments a l’hora d’involucrar-se en el projecte. L’objectiu és identificar empreses d’aquest sector que poden ser claus i treballar conjuntament per la transformació del model d’usar i llençar a les illes, construint un ecosistema reutilitzable que tingui en compte les seves necessitats. I treballarem també per resoldre incerteses sobre costos, logística i recursos per fer possible aquesta transformació de model.

Horitzó 2030

I mentrestant, des de Rezero també seguim treballant amb la vista posada en l’horitzó 2030. Per això aquest mes de setembre hem presentat un projecte a una nova convocatòria LIFE, aquesta vegada no per analitzar la viabilitat (cosa que hem fet aquests darrers anys) sinó per aconseguir els recursos necessaris per crear l’ecosistema de reutilització de botelles i assolir la seva implantació a Balears i a Catalunya. La proposta impulsada per Rezero i amb l’aliança d’actors estratègics coordinats per Innovi, en partenariat amb Inèdit, Esment, PIMEM, els clústers del Foodservice i Food Retail, i els cellers d’Abadal, La Vinyeta i Can Majoral, així com l’Agència de Residus de Catalunya, permetria crear les infraestructures, construir els circuits i les estructures i posar en marxa aquest ecosistema. 

Tot plegat ens fa connectar amb els orígens i amb allò que ens fa donar sentit i valor al fet quotidià d’encetar una botella de vi, per tal que tingui moltes més vides.