fbpx
Societat Residu Zero
2020 / Residus

reWINE fa una crida per aconseguir recuperar 100.000 ampolles de vi i demostrar la viabilitat de la seva reutilització

En el segon Tastet #reWINE els diferents actors implicats a la prova pilot del projecte al Vallès -la Cooperativa Falset Marçà, Caprabo i el Consorci de Residus del Vallès Oriental- van anunciar la necessitat d’impulsar la reutilització en un context d’Emergència Climàtica.

Ahir es va celebrar el segon Tastet del projecte reWINE al Caprabo de Caldes de Montbui. La cadena de supermercats i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental van anunciar la seva participació a la prova pilot del reWINE, una iniciativa pionera que pretén demostrar la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.

Va obrir l’acte Jaume Mauri, 2n tinent d’alcalde i regidor d’Espais Públics i Mobilitat, Planejament Territorial, Serveis Municipals i Barris Interurbans de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, que afirmava que “hem de recuperar els bons hàbits d’abans on reutilitzàvem els envasos, afavorint la innovació que ofereix el projecte reWINE”.

Fins ara, el projecte reWINE ha recuperat més de 65.000 ampolles de vi, fet que equival a evitar aproximadament més de 20 tones de residus d’envasos de vidre. L’objectiu és assolir la quantitat de 100.000 ampolles el 31 de gener de 2020.

Marta Beltran, directora de projectes de Rezero, una de les entitats impulsores de reWINE -juntament amb el Parc de Recerca UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, l’spin-off de la UAB Inèdit, la Cooperativa Falset Marçà, Cellers Torres i la planta de rentat Infinity-, va recordar els avantatges de recuperar i reomplir les ampolles de vidre. Segons Beltran, “la reutilització comporta beneficis tan mediambientals com econòmics: redueix la contaminació que genera el procés de producció de noves ampolles i la generació de residus i, a més, disminueix el cost de la gestió de residus i suposa un estalvi econòmic per als cellers”.

Durant l’acte, la dissenyadora gràfica sostenible, Núria Vila, va il·lustrar les fases i les diverses vides que pot tenir una ampolla de vi quan aquesta es reutilitza.

Des de novembre fins al 31 de gener, els consumidors que comprin ampolles dels vins Ètim El Viatge -de la Cooperativa Falset Marçà- i Viña Sol -de Cellers Torres-, podran retornar les ampolles a tres deixalleries gestionades pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i participar en un sorteig per guanyar una experiència vitivinícola. Les ampolles d’aquests dos vins estaran identificades amb l’etiqueta reWINE.

Tant Ignasi Valls, gerent del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, com Cristina Madrilley, Responsable Social i de Medi Ambient de Caprabo, van expressar el seu entusiasme vers aquesta iniciativa i la necessitat de recolzar projectes que ens portin cada vegada més a fer un ús eficient dels recursos.

Per últim, Mercè Ferrer, directora comercial de la Cooperativa Falset Marçà va convidar als assistents a provar el vi del seu celler, que des del principi ha impulsat el projecte i fins ara, només en el seu celler, ja han recuperat més de 10.000 ampolles de vi.

La iniciativa es desenvolupa fins el 31 de gener ara en quatre establiments de Caprabo:

• Caldes de Montbui -Avinguda de Pi i Margall, 183, 08140
• Granollers – Ctra. Comarcal, 251
• Granollers – Av. de Sant Julià, s/n
• Mollet del Vallès – Av. dels Rabassaires, s/n
I les tres deixalleries dels municipis de Granollers Sud, Mollet del Vallés i Caldes de Montbui.


A part de Caprabo i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, també formen part de la prova pilot del reWINE set cellers catalans -la Cooperativa Falset Marçà, Cellers Torres, Albet i Noya, la Vinyeta, Talcomraja, Vins Pravi i Mas Argany-, Ametller Origen i Veritas (en alguns establiments de Barcelona) i una trentena de comerços d’arreu del territori català, i 50 restaurants.

Més informació:
Ona Tribó
Comunicació del PRUAB
ona.Tribo@uab.cat

Anna Peña
Comunicació de Rezero
comunicacio@rezero.cat