Rezero va reunir ahir a Sencelles algunes de les primeres empreses interessades en formar part del grup motor per impulsar el projecte ReWine a Mallorca. La reunió va tenir lloc al Celler Son Prim, una de les bodegues interessades en formar part d’aquesta iniciativa, i va comptar amb la participació d’empreses i representants del sector productiu com Tianna Negre, Bodegas Ribas, Vins Nadal, DO Binissalem, DO Pla i Llevant i Vins de la Terra de Mallorca. El sector hoteler hi va estar representat pel Grup Riu, Garden Hotels i la Xarxa Balear d’Hotels Sostenibles. La constitució d’aquest grup motor compta inicialment amb el suport de la Fundació Mallorca Preservation.
Segons unes primeres estimacions es calcula que només a Mallorca es podríen produir i consumir uns 5 milions de botelles de vi en format reutilitzable cada any, estalviant uns 2 kg de CO2 per botella reutilitzada. Aquesta és la hipòtesi que planteja Rezero, després de l’experiència pilot ReWine que durant 4 anys n’ha analitzat la viabilitat al sector vitivinícola de Catalunya i que ara es vol implementar a Mallorca.
Per a Roser Badia, coordinadora de Rezero a Balears “El despropòsit de l’actual sistema d’usar i llençar és encara més greu en el cas de Balears, on els cellers han d’importar milions de botelles de vidre cada any que un cop utilitzades i suposant que acabin als contenidors de vidre, s’han d’exportar triturades per ser reciclades a la península, amb el conseqüent impacte ambiental i econòmic que això suposa. La condició d’insularitat i les dimensions de Mallorca fan que aquest sigui un territori idoni on implementar un sistema de reutilització”.
Arribar a materialitzar un circuit de reutilització a Mallorca suposa un esforç i un gran repte per al sector del vi, atès que son molts els actors implicats i que serà necessari adoptar accions a nivell organitzatiu, logístic i en quant a infraestructures per recuperar i posar en valor la cultura de la reutilització.
No obstant això, els assistents coincideixen en que és una qüestió de temps i que el futur va en aquesta direcció. I és que de fet, el futur ja és aquí, com mostren les tendències a nivell de normativa comunitària, estatal i autonòmica, i les iniciatives que sorgeixen d’altres territoris propers.
A Balears, tal com apunta Jaume Ordinas, cap de compres de Garden Hotels, la nova llei de circularitat del sector turístic, obliga als hotels a canviar el seu model de compres i de retruc el dels mateixos proveïdors, per poder adaptar-se a la demanda. Projectes com ReWine poden permetre al sector donar compliment als plans de circularitat aportant indicadors per mesurar l’ús d’envasos reutilitzables. En aquest sentit, el sector del vi de Mallorca té ara l’oportunitat de ser pioner i obrir camí.
Per Ana Riera, directora de la Fundació Mallorca Preservation “quan s’implementa un nou model la gent l’acaba assumint i Mallorca és un lloc ideal per un projecte com aquest”.
Compartir i superar reticències inicials i posar en comú solucions sobre el terreny, comptant amb tots els actors implicats, és la tasca que s’ha marcat Rezero per arribar a dissenyar un circuit de reutilització dimensionat al volum de l’illa i que, a dia d’avui està obert a valorar tots els escenaris possibles per als sistemes de logística, de rentat, sistemes d’autoorganització, tipus de botelles, possibilitats d’estandardització, etc.
La mateixa entitat ha posat en marxa una plataforma d’informació i mecenatge a fi de poder sumar el màxim d’actors i d’esforços per a la seva implantació, fent una crida a tots els interessats a formar part de la iniciativa.