fbpx
Societat Residu Zero

Rezero presenta Zero Beach al 1r Interregional Learning Event

La major part dels projectes, campanyes i estudis que desenvolupem a Rezero es centren en Catalunya i les Illes Balears, on tenim les nostres oficines. Es tracta de territoris costaners que, al mateix temps, contribueixen i pateixen les conseqüències de la generació de les deixalles marines. Per tant, com a entitat ambiental que treballa en zones costaneres, aquest és un fenomen de gran rellevància que no podem ignorar, especialment perquè ens trobem al Mediterrani, un mar que està exposat a una gran varietat de pressions humanes (turisme de masses, transport marítim, urbanització de la costa, sobrepesca) que contribueixen a l’acumulació de deixalles marines, particularment persistent degut al clima semi-àrid i els limitats intercanvis de les masses d’aigua de la conca.

S’estima que al Mediterrani el 80% de les deixalles marines provenen de fonts terrestres, especialment del turisme i de les activitats d’oci a les platges. Per aquest motiu, Rezero està treballant amb diferents administracions públiques, agents econòmics i altres entitats per implementar mesures i polítiques efectives que prevenen la generació de residus a les platges i, per tant que acabin al mar.

Des de Rezero fa anys que treballem sobre aquesta problemàtica i, per aquest motiu, des de Zero Waste Europe ens van convidar a assistir com experts al primer “Interregional Learning Event” del projecte Cap on Litter que va tenir lloc els dies 11 i 12 de març a Marsella, la ciutat més antiga de França i que compta amb el port més important del país i del Mediterrani.

Durant aquests dos dies, els organitzadors de l’esdeveniment van ser capaços de trobar el balanç perfecte entre l’aprenentatge pràctic sobre el context local i el debat amb els assistents sobre la prevenció de deixalles marines. Vam tenir l’oportunitat de conèixer amb més detall el projecte Cap on Litter, la feina desenvolupada pels socis del projecte i els experts que hi vam assistir, així com altres iniciatives de prevenció de residus a les platges dins de la regió de Marsella.

En concret, vam conèixer les mesures implementades per activitats nàutiques per reduir la generació de residus en les seves instal·lacions i vaixells, com per exemple, l’eliminació de plàstics d’un sol ús en els àpats dels seus clients o substitut etiquetes d’un sol ús que s’enganxen en els vaixells per opcions reutilitzables. Va ser molt interessant saber com els clubs nàutics locals ja estan implementant mesures residu zero de cara als Jocs Olímpics 2024, ja que la competició de vela tindrà lloc a Marsella.
Alguns participants també vam poder presentar les eines i metodologies que utilitzin per recollir dades, mitjançant iniciatives de ciència ciutadà com neteges de platges i caracteritzacions de residus, i per sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes de les deixalles marines en les seves comunitats. Per exemple, MerTerre, ha construït una plataforma online, ReMed, que actua com una base de dades centralitzada per ajudar a mappejar la presència de deixalles marines en tota la regió mediterrània i, al mateix temps, es tracta d’una eina per facilitar la col·laboració i intercanviar recursos entre els diferents participants amb l’objectiu de que hi hagi un impacte col·lectiu.

A més, vam tenir l’oportunitat de conèixer el rol dels restaurants i les organitzacions locals en la seva comunitat per prevenir la generació de residus. Ubicats en zones turístiques i costaneres, aquests actors estan adoptant mesures voluntàries de residu zero, com l’eliminació de productes plàstics d’un sol ús dels seus establiments i la implantació de solucions reutilitzables i compostables. Aquests agents també van destacar les limitacions del marc jurídic i regulador que dificulten la implantació d’altres mesures, per exemple en la legislació sanitària nacional. En relació a aquest tema, hi va haver una interessant presentació de l’organització CPIE Cote Provençale sobre la seva iniciativa “Negocis compromesos amb les platges Residu Zero”. Aquesta ONG acompanya i aporta recursos als restaurants i comerços locals ubicats a prop de la platja per ajudar-los a reduir la generació de residus. Va ser especialment interessant, saber com estan utilitzant eines de comunicació participatives per canviar el comportament tant dels usuaris de les platges com dels propietaris d’aquests negocis.

Durant l’esdeveniment, també vam tenir l’oportunitat de presentar el projecte Zero Beach, co-impulsat per Rezero i l’associació Eco-union, que té com a objectiu impulsar l’aplicació d’estratègies residu zero a les platges dels municipis costaners. Durant l’estiu del 2019, en col·laboració amb les administracions públiques de tres municipis catalans i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es van implantar temporalment tres proves pilot de reducció de residus en tres platges metropolitanes. Les mesures que es van analitzar consistien en la simulació d’un sistema de dipòsit i devolució d’envasos de begudes, la prohibició de fumar i, per últim, una mesura de sensibilització entre els usuaris de les platges sobre bones pràctiques que poden implantar per prevenir la generació de deixalles i que aquestes acabin abandonades a la sorra o al mar. Posteriorment, aquestes estratègies de gestió preventiva de residus es van avaluar jurídicament per facilitar la seva implementació a l’AMB.

Pel que fa a següents passes, des de Rezero continuarem donant suport i fomentant que les administracions locals i agents econòmics de la costa mediterrània implementin estratègies residu zero efectives. Estem buscant nous candidats per participar en la campanya Zero Beach i, inspirant-nos en les iniciatives que es van presentar durant aquest learning event, ens agradaria incorporar en aquesta campanya una major varietat d’agents que també poden jugar un paper clau en la prevenció de deixalles marines, com són algunes instal·lacions de platges com bars, activitats nàutiques i altres centres esportius.

Font: Rezero, 2019