RezeroLab Dades

Burilles de cigarreta

Dades de les Illes Balears

Les burilles de cigarreta són un dels residus persistents més abundants i més contaminants que es poden trobar als entorns urbans i naturals: s’estima que representen entre el 30-40% de la brossa dispersa en municipis (en termes unitaris).

Els filtres de les burilles estan compostos de plàstic no biodegradable que s’acaba descomponent en partícules de microplàstic, i contenen centenars de components tòxics per al medi ambient i la salut dels éssers vius. Totes aquestes substàncies contaminen el sòl i l’aigua quan les burilles s’abandonen al medi ambient i suposen un risc per la salut dels ecosistemes i dels ésser vius, a més de suposar un risc d’incendi.

Per tant, és imprescindible que s’estableixin mesures per prevenir i minimitzar l’abandonament de les llosques de tabac per tal de reduir els impactes ambientals que generen.

Evolució del consum de cigarretes a les Illes Balears i la seva generació de residus associada

Font:Elaboració pròpia a partir de dades del Ministeri d'Hisenda.
NOTA: S’ha considerat un pes mitjà per burilla de 0,32 g per cada unitat de cigarreta consumida.
Gràfica

La notable reducció del consum de cigarretes des de l’any 2000 (una disminució del 62% de les unitats de cigarretes consumides a l’any 2024 respecte a l’any 2000) coincideix amb l’aprovació de les lleis 42/2010 i 3/2014, que prohibeixen fumar en espais públics tancats.

El 2020 s’observa també una disminució important del consum de cigarretes, associada a la disminució del turisme a les Illes Balears per la crisi de la covid-19 i, malgrat que el consum actual ha tornat a créixer, es manté positivament per sota dels nivells de consum prepandèmics.