RezeroLab Dades

Canalització d’excedents alimentaris

Dades de Catalunya

El malbaratament alimentari és un problema complex que va més enllà de l’àmbit ambiental i que, davant la situació de crisi econòmica que vivim, resulta encara més insostenible i injustificable.

Una pota clau de la prevenció del malbaratament alimentari és l’establiment de vies per a la canalització d’excedents alimentaris que es generen fora de la llar (en establiments de restauració, comerços, empreses, centres escolars, menjadors comunitaris, etc), per a que aquests puguin ser aprofitats per entitats receptores de suport a col·lectius vulnerables.

El següent indicador mostra l’evolució de la canalització d’aliments impulsada pel projecte Pont Alimentari, una de les moltes iniciatives que treballen per establir canals entre empreses donants d’excedents alimentaris i entitats receptores en l’àmbit català.

Evolució de la quantitat d'aliments canalitzats i del nombre d'empreses donants i entitats receptores a través del projecte Pont Alimentari a Catalunya

Font:Pont Alimentari
Gràfica

El nombre d’aliments canalitzats a través del projecte Pont Alimentari no ha parat de créixer des del seu inici l’any 2015. L’any 2023 es van canalitzar més de 850.000 kg de residus i el nombre d’empreses donants d’excedents d’aliments va ser 34 vegades superior al de l’any 2015.

Tanmateix, cal destacar que aquesta és només una de les iniciatives de canalització d’aliments que es donen al territori, i que n’existeixen nombroses de similars, a diferents escales, amb els mateixos objectius de prevenció del malbaratament alimentari.