RezeroLab Dades

Càpsules de cafè

Dades de Catalunya

Les càpsules de cafè representen un exemple de producte amb un mal disseny que no permet la seva correcta gestió com a residu i que pugui acabar sent reciclat. La seva mida petita i el fet que segueixin plenes de contingut orgànic quan s’han convertit en residus, dificulta el seu reciclatge, encara que la majoria d’elles estiguin fetes d’alumini i sigui un material totalment reciclable. A més, es tracta d’un producte que no cobreix cap necessitat real per la societat i que presenta moltes alternatives tradicionals i més sostenibles, com l’ús de cafetera italiana i cafès molt a granel.

Evolució de la quantitat estimada de càpsules de cafè consumides a Catalunya i la generació de residus associada

Font:Elaboració pròpia a partir de dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de les consultores Nielsen i Aral.
S'ha considerat un pes unitari de càpsula utilitzada de 13,5g, dels quals 12,5g corresponen a cafè i humitat, i 1g correspon al recipient.
Gràfica

Entre els anys 2020 i 2023 es dóna, per primera vegada, una disminució del consum de consum de càpsules de cafè, des de l’aparició d’aquest producte fa uns 15 anys.
Tanmateix, el consum és elevat, estimat en unes 559 milions d’unitats de càpsules anuals a Catalunya, gairebé 10 vegades superior al consum de l’any 2010.

Cal destacar que els residus de càpsules estan formats per un recipient (normalment d’alumini o plàstic) i una part majoritària de residus orgànics (cafè i humitat) que s’han de gestionar com a fracció resta perquè no són fàcilment separables. Amb les alternatives de consum de cafè lliures de càpsules, els residus orgànics generats es podrien compostar, a la vegada que s’evitarien els residus dels recipients de les càpsules.