RezeroLab Dades

Càpsules de cafè

Dades de les Illes Balears

Les càpsules de cafè representen un exemple de producte amb un mal disseny que no permet la seva correcta gestió com a residu i que pugui acabar sent reciclat. La seva mida petita i el fet que segueixin plenes de contingut orgànic quan s’han convertit en residus, dificulta el seu reciclatge, encara que la majoria d’elles estiguin fetes d’alumini i sigui un material totalment reciclable. A més, es tracta d’un producte que no cobreix cap necessitat real per la societat i que presenta moltes alternatives tradicionals i més sostenibles, com l’ús de cafetera italiana i cafès molt a granel.

Evolució de la quantitat estimada de càpsules de cafè consumides a les Illes Balears i la generació de residus associada

Font:Elaboració pròpia a partir de dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de les consultores Nielsen i Aral.
S'ha considerat un pes unitari de càpsula utilitzada de 13,5g, dels quals 12,5g corresponen a cafè i humitat, i 1g correspon al recipient.
Gràfica

El consum de càpsules a les Illes Balears descriu una tendència general de creixement des de l’aparició d’aquest producte fa uns 15 anys, malgrat que entre 2018 i 2021, el consum es va estabilitzar al voltant del 70 milions de càpsules anuals, i ha baixat fins al 53 milions de càpsules anuals a l’any 2023, amb una generació de residus associada de 720 tones. El consum de càpsules de cafè i la seva generació de residus a l’any 2023 és 7,5 vegades superior a la de l’any 2010.

Cal destacar que els residus de càpsules estan formats per un recipient (normalment d’alumini o plàstic) i una part majoritària de residus orgànics (cafè i humitat) que s’han de gestionar com a fracció resta perquè no són fàcilment separables. En cavi, si s’opta per alternatives de consum de cafè lliures de càpsules, els residus orgànics generats es poden compostar, a la vegada que s’eviten els residus dels recipients de les càpsules.