RezeroLab Dades

Destí dels residus municipals

Dades d'Europa

Els cànons sobre la disposició del rebuig dels residus, incineració o dipòsit controlat, són instruments econòmics que pretenen incentivar un comportament més respectuós amb el medi ambient, penalitzant econòmicament la destinació del rebuig a tractaments finalistes. Qualsevol estratègia de gestió preventiva dels residus realitzada pels ens locals que comporti una reducció dels residus portats a tractaments finalistes comportarà, per tant, un estalvi directe als municipis.

D’altra banda, incrementar la recollida selectiva també suposa una millora directa en el balanç econòmic de la gestió dels residus municipals, a causa de l’increment dels ingressos vinculats als Sistemes Integrats de Gestió (SIG), el retorn del cànon i la venda de material per al seu reciclatge.

Evolució del destí dels residus recollits a la Unió Europea

Font:EUROSTAT
Gràfica

A l’any 2022, el 26,3% dels residus generats a tota la Unió Europea té com a destí el reciclatge material i el 23,7% el compostatge o la digestió anaeròbica. Tanmateix, encara una gran part dels residus generats té un destí finalista (un 30,7% a incineració i valorització energètica, i un 19,3% a dipòsit controlat).

Tot i que la quantitat de residus destinats a dipòsit controlat ha disminuït en un 31,7% en l’última dècada, la quantitat d’aquests destinats a incineració (amb o sense valorització energètica) ha augmentat un 23,6%. En contraposició, el reciclatge material ha augmentat un 3,7% i el destí de compostatge i digestió anaeròbica de la matèria orgànica ha augmentat en un 68,4% entre 2013 i 2022.