Recollida selectiva bruta de residus
Aquest indicador de recollida selectiva mostra el percentatge de residus municipals que són recollits diferenciadament per part de la ciutadania i els comerços amb la finalitat de poder-les reciclar , i així, estalviar recursos i energia necessaris per a la fabricació dels productes.
Qualitat de la recollida selectiva
Totes les fraccions de residus recollides selectivament presenten un percentatge de residus que s’han llençat en aquella fracció tot i que no hi pertanyen. Aquest residus s’anomenen impropis i determinen la qualitat de la recollida selectiva. Aquest aspecte és especialment rellevant per a la fracció orgànica.
Generació i recollida selectiva de residus d’envasos
La gestió adequada dels residus desenvolupa un paper fonamental en el desenvolupament de l’economia circular.
La generació de residus d’envasos es veu afectada tant pel comportament de les persones consumidores com per les pròpies estratègies de producció i distribució dels productors. A més, molts d’aquests envasos estan fets de plàstic, generant residus difícils de reciclar i potencialment perillosos pel medi ambient i la salut humana.
Així doncs, cal implementar mesures més exigents per reduir els residus d’envasos i impulsar una millora del seu reciclatge i la seva recuperació.
Reciclatge dels residus municipals
Aquest indicador mostra el percentatge de reciclatge dels residus municipals generats, és a dir, aquells que no tenen un destí finalista (abocador o incineradora).
Aquest percentatge inclou, per tant, el reciclatge material i el compostatge i la digestió anaeròbica dels residus orgànics.
Autocompostatge
L’autocompostatge representa una alternativa més eficient i sostenible que el tractament extern de la fracció orgànica, ja que permet obtenir compost de qualitat a la mateixa llar o municipi on es generen els residus, a més de permetre la implicació i conscienciació de la ciutadania en la importància de transformar els residus orgànics en compost per tornar els nutrients al sòl.
Destí dels residus
Els cànons sobre la disposició del rebuig dels residus, incineració o dipòsit controlat, són instruments econòmics que pretenen incentivar un comportament més respectuós amb el medi ambient, penalitzant econòmicament la destinació del rebuig a tractaments finalistes. Qualsevol estratègia de gestió preventiva dels residus realitzada pels ens locals que comporti una reducció dels residus portats a tractaments finalistes comportarà, per tant, un estalvi directe als municipis.
D’altra banda, incrementar la recollida selectiva també suposa una millora directa en el balanç econòmic de la gestió dels residus municipals, a causa de l’increment dels ingressos vinculats als Sistemes Integrats de Gestió (SIG), el retorn del cànon i la venda de material per al seu reciclatge.
Emissions de gasos d’efecte hivernacle
Els costos ambientals associats a la gestió dels residus són aquells lligats a la seva recollida, transport i tractament que incideixen sobre l’entorn en forma d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, substàncies contaminants o consum de recursos naturals.
La reducció de gasos d’efecte hivernacle en aquest sector passa per la prevenció de residus i la reutilització, per davant de la gestió d’aquests (reciclatge o tractament finalista), així com per la gestió d’aquests de la manera més local possible per reduir les emissions associades al transport.
Agricultura ecològica
Les opcions alternatives de consum, com la producció ecològica, que donen suport a models de producció més sostenibles, han anat augmentant de forma constant en els darrers anys.
L’agricultura ecològica permet combatre els danys que causen els productes fitosanitaris, així com reduir els efectes sobre el canvi climàtic, la pèrdua de diversitat biològica i les dificultats per assegurar la sobirania alimentària dels territoris.
Comerç Just
El Comerç Just és un moviment internacional que lluita per una major justícia global a escala econòmica, social i mediambiental.
Els productes de comerç just garanteixen que s’han cultivat o elaborat sota principis de respecte als drets humans, laborals i socials; pràctiques comercials justes i democràtiques; i de protecció del medi ambient.
Consum de carn
El sobreconsum de productes d’origen animal ha demostrat estar estretament relacionat amb l’elevat impacte ambiental del sector alimentari i amb la crisi climàtica.
Una reducció del consum de proteïna d’origen animal, i la seva substitució pel consum de proteïna d’origen vegetal, contribuiria notablement a mitigar l’impacte ambiental derivat del sector alimentari, tant per l’alliberació de la pressió sobre el sòl i la resta d’ecosistemes naturals, com per la disminució dels gasos d’efecte d’hivernacle associats.
Empreses amb sistemes voluntaris per a la protecció del medi ambient
El nombre d’empreses amb sistemes voluntaris per a la protecció del medi ambient (mecanismes de promoció de productes o serveis que poden reduir els impactes ambientals adversos en comparació als altres productes o serveis de la mateixa categoria) permet avaluar l’evolució del compromís de les empreses cap al medi ambient, a la vegada per permeten a les persones consumidores distingir les empreses que els permetes realitzar un consum més conscient i amb criteris ambientals.
Aquest indicador mostra l’evolució del nombre d’empreses o productes que posseeixen algunes de les certificacions més utilitzades a cada territori.
Bolquers d’un sol ús
Tot i les alternatives reutilitzables, els bolquers d’un sol ús segueixen sent l’opció utilitzada majoritàriament i el seu consum està estretament relacionat amb la natalitat.
Malgrat que els bolquers d’un sol ús presenten una durabilitat molt baixa i un gran impacte ambiental (són productes multi-materials, fets principalment de plàstics i amb una alta complexitat de reciclatge), es tracta de productes que actualment no estan adherits a cap sistema de responsabilitat ampliada del productor (RAP) que garanteixi que els fabricants assumeixin els costos dels residus que se’n generen.