RezeroLab Dades

Residus tèxtils

Dades de Catalunya

La indústria tèxtil és la segona més contaminant del planeta degut a l’elevat consum de recursos, tant naturals com sintètics, i a l’emissió de grans quantitats d’emissions i d’aigües contaminades, a més dels enormes impactes socials que genera a nombrosos països en vies de desenvolupament.

Per altra banda, els residus tèxtils estan esdevenint un problema cada vegada major, donada la manca de canals i d’infraestructures a gran escala per al seu reciclatge, i a la encara incipient cultura de la segona mà. Les entitats d’inserció social i de l’economia social i solidària són les que gestionen, majoritàriament, els residus tèxtils, tot i que es veuen col·lapsades per les grans quantitats de roba que recullen, que no tenen una sortida real per a ser reciclades o reutilitzades.

A més a més, la major part dels residus tèxtils que es generen encara es llencen com a fracció resta, impossibilitant totalment la seva reutilització o reciclatge, ja que aquests es deriven directament a tractament finalista (abocament o incineració).

Evolució de la generació, recollida selectiva i reutilització dels residus tèxtils a Catalunya

Font:Elaboració pròpia a partir de dades de l'Agència de Residus de Catalunya i AERESS
NOTA: el total de residus tèxtils recollits selectivament engloba també els residus tèxtils que es recullen selectivament i es reutilitzen. Per tant, la xifra total de recollida selectiva és la suma de les franges verdes i grogues de la gràfica. D'igual manera, la generació total de residus tèxtils engloba les xifres tant dels residus tèxtils recollits selectivament com dels reutilitzats.
Gràfica

Al llarg dels darrers anys, el percentatge de reutilització sobre el total de residus tèxtils que es recullen selectivament varia entre el 20% i el 55%, tot i que, sobre el total de residus tèxtils generats a Catalunya, aquest actualment només representa l’1%. I és que la recollida selectiva d’aquests residus encara representa menys del 5% del total de residus tèxtils que es generen.

Amb l’aplicació de la nova llei 7/2022 de residus estatal on s’estableix la obligatorietat de la recollida selectiva dels residus tèxtils per al 2025, caldrà veure si el percentatge de recollida selectiva d’aquests residus augmenta els propers anys i si estableixen canals suficients per a la seva reutilització i reciclatge.