Informe de la implantació temporal d’un SDDR a Cadaqués

Aquest informe analitza el disseny, la implantación i els resultats obtinguts de la prova pilot del Sistema de Retorn d’envasos d’un sol ús al municipi de Cadaqués (Girona). La implantació temporal d’un SDDR a Cadaqués té com a objectiu demostrar la viabilitat d’un model de gestió dels envasos que ja funciona amb èxit en més de 40 països i regions del món
Autoria: Rezero i Retorna
Estudi Recycling of Nespresso capsules in Catalonia. Nestlé

L’estudi consisteix en analitzar el reciclatge de determinats envasos petits d’alumini (especialment càpsules de cafè NESPRESSO) mitjançant el sistema convencional de reciclatge – contenidors grocs – a Catalunya, com a prova pilot exportable en un futur a la resta de l’Estat Espanyol.
Autoria: Rezero i Acció Natura
Recogida Selectiva de envases en España

L’objectiu de l’estudi és determinar la proporció de residus municipals (domèstics) d’envasos que són recollits selectivament, així com la quantitat generada i els envasos majoritaris que es troben. L’estudi es va realitzar en quatre territoris d’Espanya.
Autoria: Rezero, Universitat Politècnica de Catalunya, Amigos de la Tierra i Retorna
Redesigning Producer Responsibility. A new EPR is needed for a circular economy

Aquest estudi analitza el grau d’aplicació del principi de la responsabilitat ampliada del productor a nivell europeu, analitzant quins productes estan subjectes als esquemes de RAP i quins no i com d’efectius són. D’acord als resultats obtinguts,a l’estudi es justifica la necessitat de dissenyar un nou model per avançar cap a l’economia circular.
Autoria: Rezero i Zero Waste Europe
Flujos de residuos de envases

L’estudi estableix quatre indicadors principals que permeten avaluar el procés de reciclatge dels residus d’envasos domèstics en Espanya. Els quatre indicadors obeeixen a quatre fases del flux dels residus d’envasos, des del seu consum fins al seu reciclatge.
Autoria: Rezero
Una nova visió dels residus: Propostes de Responsabilitat Ampliada del Productor. Estudi de cas de Barcelona

L’informe analitza la Responsabilitat ampliada del productor (RAP) com a instrument d’avenç cap al Residu Zero, estudiant en particular el cas de la ciutat de Barcelona, i recull un seguit de mesures d’actuació per a la correcta implantació de la RAP.
Autoria: Rezero
L’ús d’envasos de begudes reutilitzables a les Illes Balears. Pla d’impuls per l’ús d’envasos de begudes reutilitzables. Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Direcció General Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus

En aquest treball es presenta un anàlisi de la situació actual del sector de les begudes envasades a les Illes Balears amb l’objectiu d’identificar les principals barreres i el potencial existent en el territori per a la promoció dels envasos reutilitzables. També es proposen mesures per a les administracions, envasadors, emprenedors i organitzacions del tercer sector des d’on fer créixer les infraestructures de la reutilització d’envasos de begudes, així com donar visibilitat i valor als envasos retornables per tal d’augmentar la seva demanda.
Autoria: Rezero per a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Direcció General Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus
Anàlisi d’elements d’envasat i propostes de prevenció. Agència de Residus de Catalunya

Implantació d’un sistema de retorn d’envasos a Catalunya. Oportunitats econòmiques pels ens locals

L’estudi avalua l’impacte de la implantació d’un SDDR en els diferents àmbits que afecten la gestió de residus per part dels ens locals: cost de recollida, cost de tractament, retorn del cànon, neteja viària i neteja de platges.
Autoria: Rezero i Retorna
El potencial de la reutilització a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Àrea Metropolitana de Barcelona

L’estudi, que forma part dels estudis de base que es van fer per al PREMET25, analitza la reutilització actual i el potencial de reutilització a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i aporta els elements conceptuals i tècnics i per tal que, tant a nivell municipal com metropolità, sigui possible avançar cap a un model de gestió de residus enfocat cap al residu zero, on la reutilització i la preparació per a la reutilització juguin un paper cabdal.
Autoria: Rezero per a Àrea Metropolitana de Barcelona, AMB
Informes Anuals Producció de residus en la compra quotidiana a Catalunya. Agència Catalana del Consum

L’estudi analitza la producció, reciclabilitat i emissió de gasos de CO2 associats als residus d’envasos de la cistella estàndard de la compra. L’objectiu de l’estudi és analitzar els canvis en les pràctiques dels establiments escollits i valorar els canvis d’envasat al llarg del temps per poder fer una proposta de mesures aplicables segons tipologia de productes i establiment.
Autoria: Rezero
Sobreenvasat i envasos superflus en productes de consum quotidià. Agència de Residus de Catalunya

Aquest estudi analitza el sobreenvasat a Catalunya. Una de les aportacions més rellevants d’aquest treball és l’elaboració d’una base de dades sobre els diferents envasos presents al mercat català i que pot esdevenir un primer referent per l’aplicació de mesures d’ecodisseny que garanteixin el mínim impacte ambiental. L’estudi també pretén donar a conèixer el grau de sobreenvasat i la presència envasos superflus d’alguns dels productes d’alimentació i neteja de major consum del mercat català i traslladar aquests resultats a fabricants, distribuïdors, consumidors i reguladors.
Autoria: Rezero