L’incompliment dels objectius de reciclatge a l’Estat espanyol deixa de ser objecte de debat amb la publicació de les dades oficials al web del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
Les dades publicades ratifiquen el que tothom sabia i Ecoembes negava: les xifres del sistema actual estan lluny dels objectius establerts.
Per fi, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha publicat al seu web el que des de Rezero fa més de 15 anys que evidenciem, amb estudis, campanyes i projectes pilot com el retorn d’envasos a Cadaqués (2012) i Formentera (2023): que l’Estat espanyol està molt lluny de complir els objectius de reciclatge d’envasos que estableix la normativa estatal i europea.
Incompliment dels objectius de reciclatge
El que ha fet públic el ministeri és que Espanya no compleix l’objectiu de recuperació del 70% de les ampolles de begudes de plàstic d’un sol ús de fins a 3 litres que estableix la Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Només s’arriba a recuperar un 41,3% del total d’ampolles i això és un INCOMPLIMENT amb majúscules.
Aquest incompliment activa l’obligació per a les empreses envasadores, fabricants i distribuïdores a implantar, a tot el territori espanyol i en un màxim de 2 anys, un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per als envasos de begudes.
Implicacions
Això vol dir que, per fi, es comença a posar solució a la proliferació d’envasos d’un sol ús abandonats a les nostres platges, carrers i espais naturals i a l’impacte que causa aquesta contaminació als nostres ecosistemes.
Significa que després de més de dues dècades de mantenir un sistema de recollida d’envasos que s’ha demostrat ineficient (avui més que mai), es fa un pas endavant cap a un sistema, el SDDR, que garanteix una recuperació d’entre un 80 i un 90% a tots els països i regions on ja s’ha implantat.
Implica que els nostres municipis deixaran d’assumir una responsabilitat i un cost econòmic que no els pertocava. Perquè és qui posa els productes al mercat qui ha de garantir una correcta gestió dels seus productes quan es converteixen en residus. I, també, és qui ha de pagar-ne el 100% del cost.
Es traduirà en un fet: les persones consumidores tindrem més facilitats per consumir begudes en envasos reutilitzables i retornables. Podrem retornar els envasos de begudes buits als nostres comerços i supermercats i recuperar el dipòsit econòmic que haurem donat en comprar. Això sí que és autèntica economia circular.
Suposa, doncs, un pas importantíssim per avançar com a societat, comerços i empreses cap a un model de producció i consum que no malbarata els recursos naturals i que s’enfronta amb visió de futur i responsabilitat als reptes del nostre present.
Rezero vetllarà per la correcta implantació del SDDR
Per tot això, des de Rezero, celebrem aquesta declaració d’incompliment dels objectius de reciclatge i aquesta manifestació d’obligatorietat d’aplicació del SDDR. Continuarem treballant perquè la implantació del sistema es faci dins els terminis establerts. Per evitar possibles estratègies de dilatació. Per garantir que s’assoleix el màxim de recuperació i que els envasos retornables i reutilitzables siguin una realitat als nostres comerços.
Rosa García
Directora general de Rezero
22 de novembre de 2024