fbpx
Societat Residu Zero

Barcelona lidera un projecte europeu de take-away amb envasos reutilitzables

10 bars i restaurants de la ciutat miren al futur oferint a la seva clientela envasos reutilitzables per a begudes i aliments per emportar amb recompenses relacionades amb l’oci i la cultura de Barcelona

Barcelona, 15 de juliol de 2024 – Barcelona es posiciona com una ciutat capdavantera en residu zero amb el llançament d’un projecte europeu innovador que busca promoure l’ús d’envasos reutilitzables per al menjar i les begudes per emportar. Aquesta iniciativa s’està desenvolupant a sis ciutats europees: París, Berlín, Rotterdam, Ghent, Leuven i Barcelona, amb l’objectiu de fer dels envasos reutilitzables una pràctica habitual a tota Europa en els pròxims 3-5 anys. 

La necessitat de reduir els envasos d’un sol ús

A la Unió Europea, es fan servir 2.025 milions d’envasos d’un sol ús cada any només en el sector del menjar per emportar, generant més de 20.000 tones de residus anuals. Aquests envasos representen el 40% dels plàstics i el 50% del paper que s’utilitzen a la UE, i són un dels principals contaminants a les platges i rius de tot el món.

Objectius del projecte

El projecte, que s’està desenvolupant enguany a Barcelona té com a objectius principals:

  • Promoure la reutilització: Augmentar el coneixement social sobre els beneficis dels envasos reutilitzables i fomentar-ne l’ús. 
  • Impulsar la participació: Fomentar la implicació de bars, restaurants, cantines i empreses en iniciatives de menjar i begudes per emportar amb envasos reutilitzables.
  • Crear sinergies: Establir col·laboracions entre diferents agents per enfortir la infraestructura necessària per a la reutilització d’envasos.

Actors implicats

El projecte a Barcelona està liderat per la Fundació Rezero, amb la participació de Vasovengo, Bumerang, Les Mercedes i diversos establiments de restauració adherits. A més, compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Urbaser, 22@ Network Barcelona, el Gremi de Restauració de Barcelona, l’Eix Comercial del Poblenou i diverses empreses que ofereixen recompenses.

Recompenses per a la clientela

Les persones consumidores que optin per establiments que ofereixen envasos reutilitzables gaudiran de diversos premis. Una persona que utilitzi i retorni 21 vegades un envàs reutilitzable en la compra d’una beguda o un menjar en lloc d’un d’un sol ús, rebrà de premi una experiència d’oci o cultura de la ciutat. Aquesta estratègia busca no només incentivar l’ús d’envasos reutilitzables, sinó també crear una comunitat de persones consumidores compromesos amb la sostenibilitat.

Els primers 10 establiments de Barcelona

Les persones usuàries dels 10 i els futurs establiments que se sumin al Take Away Retornable, paguen un dipòsit del got o l’envàs en el moment d’adquirir els aliments o begudes i se’ls reintegra un cop el tornen buits. Hi ha serveis gestionen aquests dipòsits mitjançant aplicacions mòbils o cobren una quantitat només en cas de no retornar els envasos dins els terminis establerts.

Els 10 establiments amb el servei de take-away retornable: 

Mapa i llistat a takeawayretornable.cat

Beneficis per als establiments participants

  • Compliment legislatiu: Adaptació a la legislació actual sobre envasos d’un sol ús i foment dels reutilitzables.
  • Bonificacions: Possibilitat d’obtenir una bonificació del 10% en el preu públic de residus de l’Ajuntament.
  • Fidelització de clients: Creació d’una xarxa d’establiments participants i fidelització de clients.
  • Estalvis econòmics: Reducció de costos en envasos d’un sol ús.
  • Comoditat: Facilitat en la provisió i control d’estocs d’envasos.

Visibilitat i suport

El projecte gaudirà de gran visibilitat gràcies al suport de Clear Channel, que proporcionarà més de 100 mupis per tota la ciutat. També de Westfield Glòries, que ofereix actualment un aparador per donar a conèixer la iniciativa mitjançant l’obra d’art i denúncia d’Art is Trash, que va utilitzar envasos d’un sol ús per conscienciar sobre el problema.

Veure l’obra d’art: https://fb.watch/t6f3HMJ1K9/

Declaració de Marta Beltran de Rezero i representants d’alguns dels primers establiments a oferir el takeawayretornable

Marta Beltran, directora de projectes a Rezero, afirma: “Portem desenes d’anys patint l’augment exponencial de la quantitat i complexitat dels productes que es converteixen massa ràpidament en residus. Hem de deixar de parlar de si ho fem, i començar a planificar el com ho fem, perquè ja hi ha iniciatives que ofereixen solucions i que necessiten suport per poder superar obstacles estructurals i que el sector pugui construir un ecosistema de ciutat. Hem de ser una societat madura per tal de deixar de parlar de reciclatge i actuar per allargar l’ús dels envasos”.

Jaume, cuiner, co-propietari i co-fundador d’ARAR Rostisseria: “A ARAR Rostisseria estem molt contents de veure com cada vegada més clients opten per utilitzar envasos reutilitzables, ja siguin propis o mitjançant la app de Bumerang. 

Poc a poc, entre tots, anem creant consciència sobre el malbaratament i l’abús dels productes d’un sol ús i això com a comerç de barri ens fa sentir orgullosos”.

Camille Lepetit, fundadora de NEØ coffee house: “Desde la apertura de NEØ buscamos soluciones para siempre ser lo más sostenible posible. Nos encanta la iniciativa de Vasovengo ofreciendo la opción zero waste para llevar su café sin que sea tan complicado para nuestros clientes. Además permite hablar y educar sobre este tema y crear nuevos hábitos, animar siempre más gente a usarlo y hacer crecer la comunidad.

Un esfuerzo común para cuidar de nuestro planeta 🙂 ”

Per a més informació, visiteu takeawayretornable.cat