fbpx

Tovalloletes / Juliol sense plàstic

Les tovalloletes es fabriquen amb un teixit no teixit, normalment fet de fibres com cotó i raió, així com de resines de plàstic com polièster, polietilè i polipropilè. Aquesta base s’impregna amb una solució que acostuma a incloure detergents suaus, agents hidratants, perfums i conservants. A més, es comercialitzen en embolcalls de plàstic (PET o PE, habitualment) per tal de mantenir les tovalloletes humides al màxim temps possible.


Generació de residus

Les tovalloletes d’un sol ús acaben cremades, a l’abocador, embussant canonades o directament abandonades al medi natural, afectant, en especial, els ecosistemes marins. Les tovalloletes humides estan fetes amb fibres molt resistents, malgrat que l’envàs indiqui que són biodegradables, per això, quan s’aboquen al vàter es generen importants problemes al clavegueram i a les depuradores. Segons dades del 2019, les tovalloletes i altres productes higiènics abocats al vàter, generen 1.000 milions d’euros anuals de despesa pública i són la causa de 8 de cada 10 embussaments de canonades.

A més dels problemes que generen com a residu, en el procés de fabricació es requereix un alt consum d’aigua per mantenir les fibres saturades i també hi ha impactes causats per l’extracció (petroli) i transport de les matèries primeres.


Alternatives a casa

La informació sobre l’impacte ambiental i social del consum, ens interpel·la i ens porta a buscar canvis d’hàbits.

Les alternatives a les tovalloletes humides varien en funció de l’ús que se’n faci i les preferències personals:

-Tovalloletes de roba: de fabricació casolana o comprades en botigues especialitzades, es poden fer netes seguint alguns trucs bàsics.
-Esponja: només cal assegurar-se que quedi ben neta després de cada ús.
-Paper higiènic: es descompon molt fàcilment en contacte amb l’aigua.

-La mà: un sistema residu 0 que només demana una bona rentada de mans posterior.

Bidet: és un sanitari sovint infrautilitzat que pot estalviar molts residus.

Totes aquestes alternatives, a més de tenir molt menys impacte ambiental, comporten avantatges econòmics i beneficis per a la salut.


Accions estructurals

Els canvis d’hàbits de consum formen part de la solució, però calen polítiques públiques i la implicació del teixit empresarial per accelerar la transformació del model productiu.

Algunes mesures normatives per frenar l’ús de les tovalloletes humides són:

-Establiment d’objectius de reducció de les tovalloletes humides d’un sol ús.

-Obligació d’implantar sistemes de Responsabilitat Ampliada del Productor, que permetin cobrir tots els costos dels residus de les tovalloletes.

-Obligació per als fabricants de tovalloletes d’eliminar els productes químics perillosos i l’ús de toxines, així com la divulgació del llistat dels ingredients dels seus productes

-Control d’etiquetatge enganyós sobre la biodegradabilitat de les tovalloletes.

Altres mesures:

– Campanyes de sensibilització sobre els impactes ambientals i econòmics de les tovalloletes.


Més informació

Rezero. La salut, millor sense plàstic (3): Zero tovalloletes humides.

Opcions. 5 alternatives a les tovalloletes d’uns sol ús.

Opcions. Tovalloletes reutilitzables: trucs i idees per treure’n partit.


Consulta els altres plàstics ocults