Barcelona, 28 de novembre de 2024 – Un projecte realitzat per Rezero amb la col·laboració de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), ha posat al descobert la presència de substàncies que poden comprometre la salut humana en productes menstruals d’un sol ús. Aquesta recerca pionera, realitzada per primera vegada a l’Estat espanyol, ha analitzat deu mostres de compreses i tampons de diverses marques del mercat estatal, trobant-hi 19 plastificants d’un total de 36 substàncies investigades.
Aquest estudi, que compta amb el suport pel Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, forma part del projecte Recerca científica i divulgació dels productes menstruals per afavorir la salut de les dones. Els resultats inicials mostren que en totes les mostres analitzades s’han identificat plastificants. Concretament, s’han trobat:
– Ftalats (PAEs) 4 de les 9 substàncies analitzades
– Èsters organofosforats (OPEs) 9 de les 17 substàncies analitzades
– Plastificants alternatius als ftalats (NPPs) 6 de les 10 substàncies analitzades
Moltes d’aquestes substàncies, per exemple, els èsters organofosforats poden tenir efectes cancerígens, neurotòxics i disruptors endocrins, associats a riscos com desordres reproductius, diabetis i obesitat.
Cap a una major protecció de la salut de les dones i altres persones menstruants
Rezero insisteix que, davant la presència d’aquestes substàncies en productes que estan en contacte directe amb el cos i, especialment, amb zones tan sensibles com les genitals, és fonamental aplicar el Principi de Precaució. Això significa que s’hauria d’impedir la comercialització de productes amb substàncies potencialment perjudicials per a la salut fins que se’n demostri la seguretat. El IDAEA-CSIC té previst continuar amb les investigacions per determinar el grau d’absorció i l’impacte real d’aquests plastificants en l’organisme, tot i que, de moment i com a precaució, els resultats ja reforcen la necessitat d’una regulació estricta que eviti la presència de substàncies tòxiques en aquests productes.
Responsabilitat i transparència en el mercat de productes menstruals: una crida a l’acció per als dirigents polítics
Els productes menstruals formen part de la vida quotidiana de milions de persones, però sovint la seva composició inclou substàncies tòxiques i generen grans quantitats de residus que acaben tenint costos econòmics i ambientals elevats. Rezero fa una crida als responsables polítics i administracions públiques per establir regulacions i pràctiques que garanteixin productes menstruals més segurs i respectuosos amb la salut i el medi ambient. Per això, instem els dirigents a prendre accions concretes per protegir el dret de les persones consumidores a un consum lliure de tòxics i residus. Les propostes són les següents:
- Prohibir la presència de substàncies tòxiques en productes menstruals: És crucial establir una regulació estricta per eliminar tota substància perjudicial en productes que estan en contacte directe amb el cos. Això garantiria la seguretat i la salut de les persones que els utilitzen de forma recurrent.
- Obligar els fabricants a detallar tots els components en l’etiquetatge: La transparència en la composició dels productes permetria que les persones consumidores poguessin prendre decisions informades i lliures. La informació rigorosa i clara hauria de ser una obligació legal, no una opció.
- Facilitar l’accés a productes menstruals reutilitzables i lliures de tòxics, més respectuosos amb el medi ambient: Fomentar i facilitar l’ús de productes sense tòxics i menor impacte ambiental (com copes menstruals, compreses de tela o altres alternatives reutilitzables) és essencial per avançar cap a un model de consum més sostenible i saludable.
- Costos de gestió dels residus coberts pels fabricants. Obligar als fabricants a pagar el 100% dels costos de gestió dels residus dels productes menstruals. Per cobrir els costos de recollida, tractament de residus, neteja de platges, etc, enlloc d’externalitzar-los en les administracions i la ciutadania.
Implementar aquestes mesures no només suposa una millora per a la salut i el benestar de les persones menstruants, sinó que també pot tenir un impacte econòmic positiu en la gestió de residus. Això es fa evident en el cas de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on la recollida i el tractament dels residus tèxtils sanitaris generats (productes menstruals, tovalloletes humides, bolquers d’usar i llençar) costa més de 10 milions d’euros anuals. Apostar per productes reutilitzables i lliures de tòxics no només alleugeriria aquesta càrrega econòmica, sinó que contribuiria a un model de consum més just i respectuós amb les persones i el planeta.
Foment de la informació i l’educació menstrual
Una de les línies d’actuació destacades d’aquest estudi és l’empoderament de les persones menstruants a través d’informació contrastada i accessible. És essencial proporcionar una educació menstrual adequada que trenqui amb els tabús i permeti a les persones prendre decisions informades sobre els productes que utilitzen. El programa Nou Període de Rezero es compromet a continuar normalitzant la menstruació i promovent l’ús d’alternatives reutilitzables sense tòxics.
Cap a una societat residu zero: un futur lliure de tòxics
Aquest estudi, s’emmarca en la Declaració Futur Sense Tòxics que ja compta més de 100 signatures de professionals de la medicina i la ciència i fa palès que els productes de consum no haurien de contenir substàncies tòxiques, especialment aquells de contacte directe com els productes menstruals, els bolquers, els envasos de plàstic, entre d’altres. Per assolir aquest objectiu, Rezero també destaca la importància de col·laborar amb altres xarxes de treball i organitzacions per socialitzar la informació i incidir en polítiques públiques.
Amb aquesta iniciativa, Rezero vol promoure una transició cap a productes menstruals segurs, sostenibles i lliures de tòxics, oferint informació transparent i demanant a les empreses que prioritzin la salut i el benestar de les persones per damunt dels beneficis comercials.
Informació de referència:
Programa Nou Període www.rezero.cat/nouperiode
Recupera la presentació pública del projecte: