fbpx

Les principals universitats catalanes anuncien que 550 dels seus lavabos faciliten l’ús de productes menstruals reutilitzables

La distribució de productes menstruals reutilitzables és suficient?

Ha passat un mes d’ençà que el govern català anunciés la distribució gratuïta de productes menstruals a les farmàcies. Una mesura pionera en l’àmbit internacional per tal de normalitzar de manera universal l’ús de productes menstruals reutilitzables.

Aquesta mesura ha d’anar acompanyada d’una pràctica en el seu dia a dia. Quan es menstrua, per salut, és important canviar-se el producte menstrual cada cert temps. En el cas dels que són reutilitzables, a més, el procés pot requerir haver de netejar-lo.

Però «el maneig menstrual en espais públics és sovint problemàtic, a causa de la manca d’espais adaptats i saludables pel maneig menstrual. De fet, “el 75,2% de les participants reporta haver utilitzat productes menstruals més temps del recomanable per la falta d’accés a espais adequats al maneig menstrual“. És una citació de l’“Informe equitat i salut menstrual a Espanya (2020-2022)”, d’IDIAPJGol. Per elaborar-lo es va fer una enquesta que van respondre 22.823 dones i altres persones menstruants.

Les universitats faciliten l’accés a lavabos que faciliten l’ús de productes menstruals com la copa

Dins d’aquest context set de les principals universitats catalanes es van adherir a una iniciativa impulsada per Rezero amb el suport econòmic de Beyond Plastic Med per tal de facilitar el màxim l’accés a lavabos que facilitin l’ús de productes menstruals com la copa. Els anomenem «Amics de la menstruació» i, avui, amb motiu de la Setmana de la Salut, anuncien que un total de 550 lavabos ja permeten aquest servei.

Les universitats que ho han tirat endavant són la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Girona i la Universitat de Vic.

lavabos amics

La xarxa de «Lavabo amic de la menstruació» promou la presència d’espais adequats en les universitats perquè totes les dones i altres persones menstruants de la comunitat universitària puguin dur a terme els seus hàbits menstruals amb comoditat i naturalitat.

A banda de contribuir a la normalització de la menstruació i als drets de les dones i altres persones menstruants, la iniciativa també dona visibilitat als productes menstruals reutilitzables. Copes, calces absorbents, compreses de roba… són opcions més sostenibles i amb menys probabilitat de contenir tòxics.

“Calien lavabos que facilitessin el maneig dels productes menstruals, en especial, els reutilitzables” – coincideixen els diferents responsables de les universitats.

De quines infraestructures parlem?

Per tal de portar-ho a terme i a tall d’exemple:

  • la Universitat Politècnica de Catalunya també està executant una prova pilot amb un lavabo amb pica integrada;
  • la Universitat de Lleida ha habilitat un mínim d’un «lavabo amic de la menstruació» a cada edifici al llarg d’aquest any;
  • la Universitat de Barcelona ha instal·lat als lavabos aixetes específiques per a la rentada de productes menstruals reutilitzables i està estenent progressivament aquest format a tots els seus centres. A més, en la jornada d’innovació iDay del programa StartUB! del passat mes de novembre, es va dedicar un dels reptes a millorar l’experiència de les persones que passen per la menstruació, i el projecte guanyador va ser d’un equip de cinc estudiants del Màster d’Innovació i Emprenedoria en Enginyeria Biomèdica de la UB, amb un got plegable que permet netejar la copa menstrual en entorns sense lavabo privat;
  • i la Universitat Autònoma de Barcelona, realitzarà un taller per complementar l’accés a lavabos amics de la menstruació per conèixer més a fons els avantatges en medi ambient i salut dels productes menstruals reutilitzables.

Recurs addicional amb el mapa dels Lavabos Amics de la Menstruació: https://www.rezero.cat/nouperiode

8 d’abril 2024