fbpx
Societat Residu Zero
2020 / Residus

Utilitzar un objecte abans que posseir-lo és pràctic, còmode i barat

S’obre la primera Biblioteca de les Coses de Catalunya, un projecte pioner d’economia social i ambiental.

Cada vegada més, les persones ens hem acostumat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir però ocupen espai, costen diners i acaben esdevenint residus. Una família d’avui dia viu envoltada entre 3.000 i 4.000 objectes que amb prou feines utilitza i que probablement mai arribaran al final de la seva vida útil.

Per posar un exemple, un trepant s’utilitza de mitjana 13 minuts durant la seva vida útil i, en general, les eines elèctriques d’ús domèstic només són utilitzades el 10% del temps per al que han estat dissenyades.

Aquest model de consum i producció que hem adoptat és completament incompatible amb el planeta finit on vivim. Per això, les entitats de Rezero i Nusos cooperativa es van plantejar i estudiar què passaria si, enlloc de que cada persona comprés aquestes coses que fem servir només de tant en tant, les poséssim en préstec.

Les entitats van estudiar i analitzar experiències que ja es desenvolupen a altres països (Londres, Berlín i Toronto) i, amb la implicació d’un grup de veïnes voluntàries del barri de la Verneda i la Pau, van anar dissenyant en el període d’un any la primera Biblioteca de les Coses de Catalunya, un espai de préstec d’objectes, situat al Casal Ca l’Isidret en el Districte de Sant Martí de Barcelona.

El passat divendres 24 de gener es va inaugurar la Biblioteca de les Coses amb la representació de Rezero, Nusos cooperativa, el grup promotor de veïns i veïnes i un centenar de persones que van assistir-hi per interès i per tenir l’oportunitat de ser les primeres en fer-se usuàries d’aquest projecte innovador i proper.

Actualment, els usuaris o usuàries de la Biblioteca de les Coses ja poden agafar en préstec una seixantena d’objectes. Són objectes que han estat donats per persones, entitats i empreses. Es classifiquen en Oci i Aventura (bicicletes, reproductor DVD, tendes de campanya, peus de gat…), Neteja i llar (vaixella, liquadora, panificadora, planxa, glaçoneres…), Bricolatge i jardineria (trepant, allargador, transformador, caixa d’eines, trepant…). Oficina (projector, scanner, micro cadena, carregador de piles…) i Salut i Cures (tovipié, crosses petites i mitjanes, fèrules…).

La Biblioteca de les Coses és un exemple pràctic d’economia social i solidària:

«En el projecte ha estat essencial un equipament de barri, de proximitat, un servei presencial. Més enllà d’incidir en el nostre consum domèstic, la Biblioteca de les Coses és un espai de relació i confiança en el barri. És un exemple de consum compartit des de l’economia social i solidària»
– Carles Crespo, tècnic de projectes a Nusos Cooperativa.

La Biblioteca de les Coses ofereix a la ciutadania una manera de viure i concebre una societat Residu Zero:

«Estem consumint 100.000 milions de tones de materials del planeta Terra amb només una circularitat d’un 9%. És a dir, continuem fent una gran extracció de materials per la producció de gran varietat i quantitat de productes que esdevenen residus. Necessitem un altre model econòmic i la Biblioteca de les Coses és un exemple pràctic local i global. El fet d’utilitzar un objecte sense obtenir-lo en propietat, obre una nova perspectiva social i ambiental, de col·laboració i de reducció de l’ús de recursos naturals»
– Rosa García Directora General de Rezero

La Biblioteca de les Coses és un projecte de persones per a les persones:

«En el barri fomentem una comunitat de veïns que tingui tot al seu abast. Ens va interessar molt acollir aquest projecte perquè caminem en la mateixa línia per un canvi de model. Volem incentivar aquest impuls fomentant-ho dins la comunitat i l’associacionisme»
– Jordi Callejón, equip gestor de la Taula Eix Pere IV i del Casal de Ca l’Isidret, l’espai que acull la Biblioteca de les Coses.

Com funciona la Biblioteca de les Coses

  1. La persona interessada es fa usuària de la Biblioteca de les Coses a través de la pàgina web o presencialment a la Biblioteca de les Coses (on l’atendrà la Victòria Martínez, els dimarts i dijous de 17 a 21h. Amb el carnet d’usuària que se li dóna, podrà gestionar els seus préstecs.
  2. Pot consultar el catàleg d’objectes a través de la pàgina web per saber quins objectes hi ha a la Biblioteca de les Coses i la seva disponibilitat.
  3. De moment encara no es poden fer reserves online, però si alguna cosa li interessa pot contactar amb la Biblioteca per demanar una reserva a través del correu info@bibliodecoses.cat.
  4. La persona va a la Biblioteca i s’identifica amb el seu carnet d’usuària per recollir l’objecte que necessita. Es pagarà un preu simbòlic pel préstec de l’objecte (d’1 a 5€) i té dret al seu ús durant una setmana.
  5. La persona utilitza l’objecte. Si ha viscut alguna experiència o anècdota amb l’objecte, pot fer algun comentari que pot ser útil per la pròxima persona que l’utilitzi.
  6. Per últim, el retorna net i en les mateixes condicions que el va recollir abans que venci la data límit del préstec mitjançant el carnet personal.

Font: Rezero