fbpx
Re-solucions i serveis

Viladecans i Torrelles de Llobregat lideren la lluita contra els residus plàstics amb mesures pioneres

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Les iniciatives inclouen l’aprofitament d’excedents alimentaris utilitzant envasos reutilitzables, la reducció de bolquers i productes menstruals d’un sol ús, i la creació d’un servei de lloguer de vaixella i gots reutilitzables. Aquests esforços no només busquen reduir la contaminació, sinó que també promouen una economia circular i sostenible.

Innovació en la reducció de residus

A Viladecans, s’ha aprovat un ambiciós Programa de Prevenció de Plàstics que es posarà en marxa durant el segon any d’execució del projecte ERIC. Les mesures inclouen la reducció de plàstics d’un sol ús en comerços i centres educatius, així com la prevenció de deixalles marines de plàstic. Encarni Garcia, tinenta d’alcalde de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, subratlla la importància d’aquestes accions: “El Programa de Prevenció de Plàstics és important perquè ens permet avançar de forma ordenada en la reducció dels plàstics d’un sòl ús. Menys plàstic al medi ambient és més salut per a les persones i per a la vida dels nostres ecosistemes.”

A Torrelles de Llobregat, les mesures inclouen l’establiment de canals per aprofitar excedents alimentaris amb envasos reutilitzables i la creació d’un servei de lloguer de vaixella i gots reutilitzables per esdeveniments. El regidor Ignasi Llorente afirma: “Apostem fermament per informar i sensibilitzar la ciutadania respecte dels problemes ambientals i de salut humana que provoca el consum de plàstics. Els Plans de Prevenció de Plàstics del projecte ERIC i els Plans de Prevenció de Residus Municipals ens serveixen de guia i ens ajuden a la planificació del treball i la planificació econòmica.”

Impacte a llarg termini

Aquestes mesures pioneres no només tenen un impacte immediat en la reducció de residus plàstics, sinó que també serveixen com a model per a altres municipis europeus. Manon Jourdan, gestora del projecte ERIC, destaca l’importància d’aquests esforços: “Acceptar els costos de la contaminació per plàstics és una cosa que els municipis no tenen per què fer. Per contra, com mostren els amplis plans elaborats en aquests dos municipis, les comunitats locals poden emprendre diverses accions clau que contribueixin a protegir el medi ambient local de la contaminació per plàstics, reduir el volum de residus generats i ajudar a estalviar costos als ens locals. Els plans de Viladecans i Torrelles de Llobregat estableixen un precedent important perquè d’altres els segueixin arreu d’Europa.”

Amb el suport de Rezero, entitat experta en prevenció de residus, aquests municipis estan demostrant que és possible implementar canvis significatius a nivell local que contribueixin a la transició cap a una economia sense residus. Alba Cabrera, Directora d’Estudis de Rezero, afegeix: “Des de Rezero estem convençudes del potencial que té el món local en contribuir a la transició cap al residu zero, això es veu especialment quan hi ha voluntat política i capacitació tècnica. Quan un municipi aposta pel residu zero, en aquest cas per la prevenció de plàstics i la reutilització, i es compromet amb aquest objectiu local i global, adopta una direcció i una filosofia per educar a la ciutadania. Animem als municipis que se sumin a aquest canvi indispensable, que a curt i mitjà termini donarà els seus fruits»”

Un futur lliure de plàstics

Els Plans de Prevenció de Plàstics de Viladecans i Torrelles de Llobregat tenen un abast temporal de 4-5 anys, durant els quals es duran a terme diverses actuacions que seran monitoritzades i avaluades per garantir la seva efectivitat. Aquestes iniciatives marquen un camí clar cap a la reducció de la dependència de productes de plàstic d’un sol ús i la promoció de sistemes de reutilització que protegeixin el medi ambient i millorin la qualitat de vida de la ciutadania.

Amb aquesta determinació i compromís, Viladecans i Torrelles de Llobregat no només estan liderant la lluita contra els residus plàstics a Catalunya, sinó que també estan establint les bases per a un futur sense residus a Europa.

Nota de la situació

La generació i gestió dels residus plàstics és una problemàtica que abarca tots els sectors de la societat i que té associats greus impactes a l’entorn natural i a la salut de les persones. Els residus de plàstic, especialment els envasos de plàstic d’un sol ús, segueixen augmentant any rere any, lluny dels objectius de reducció marcats per la legislació europea, estatal i catalana. Segons dades de la Unió Europea, s’espera un augment del 19% dels residus d’envasos de plàstic per a l’any 2030 a tota la UE, respecte a l’any 2018, si no s’implementen polítiques de reducció de residus. La recollida selectiva de residus plàstics i les tècniques de reciclatge actuals resulten ser insuficients i presenten grans limitacions per recollir i tractar de forma eficient les grans quantitats de residus de plàstic generats.


Més informació del projecte ERIC (Elevating Reuse in Cities)