Visita portuguesa a la Biblioteca de les Coses de Sant Martí

Rezero ha col·laborat en l’organització d’una visita guiada a diverses iniciatives residu zero i experiències de recollida individualitzada de residus, organitzada per l’entitat portuguesa Zero.

Hi han participat una trentena de persones, representants d’administracions públiques i organitzacions i empreses que ofereixen serveis de gestió de residus o consultoria als municipis.


La visita portuguesa a la Biblioteca de les Coses de Sant Martí s’ha emmarcat en una ruta per diverses iniciatives de Navarra i Catalunya vinculades a la gestió i prevenció de residus. Els dies 2, 3 i 4 d’abril, un grup format, principalment, per personal tècnic i càrrecs polítics d’ajuntaments i ens supramunicipals de Portugal va visitar diversos projectes vinculats amb la prevenció de residus. L’expedició, en què també hi havia empreses i organitzacions especialitzades en gestió de residus o consultoria ambiental, l’organitzava l’entitat portuguesa Zero. Rezero hi ha col·laborat suggerint punts a visitar i posant en contacte Zero amb els responsables de cada iniciativa.

Ruta per Navarra i Catalunya

El primer dia, el grup va fer parada a Pamplona per conèixer de primera mà el centre de reutilització TRaperos Eamús.

El segon dia, ja a Catalunya, van fer dues visites relacionades amb la recollida individualitzada de residus i la taxa justa. Primer van ser a Argentona, on se’ls va mostrar el funcionament del sistema porta a porta. També se’ls va explicar com apliquen el pagament per generació. En aquest cas, s’ha optat perquè els domicilis que introdueixen al circuit de recollida de residus menys residus de la fracció rebuig, paguen menys. Després es van desplaçar fins al Prat de Llobregat, on s’ha optat per contenidors intel·ligents i s’aplica una bonificació de la taxa de residus vinculada a l’ús dels contenidors de matèria orgànica.

El tercer dia el grup va visitar dos espais de la ciutat de Barcelona. En primer lloc, van ser al Millor que nou, al carrer Sepúlveda. Allà van conèixer l’espai d’intercanvi i l’oferta de tallers d’autoreparació. En segon lloc, i ja com a tancament, van ser a la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, per descobrir en primera persona com funciona un espai comunitari de préstec d’objectes. La visita portuguesa a la Biblioteca de les Coses va manifestar molt interès pel funcionament del projecte, que van valorar de forma molt positiva. Durant la presentació, també es va explicar la tasca d’assessorament que Nusos i Rezero ofereixen a entitats i administracions que volen impulsar una biblioteca de les coses o consolidar un projecte ja en funcionament.

Foto de grup davant la Biblioteca de les Coses de Sant Martí.