fbpx

[#webinarRezero] Burilles de cigarreta, un petit residu que requereix gran atenció

Les burilles de cigarreta no són actualment una prioritat en l’agenda política de la prevenció i gestió de residus, tot i ser un dels residus més abundants en la brossa dispersa d’entorns naturals i urbans i causar greus impactes ambientals, degut a la seva composició material i l’acumulació de substàncies tòxiques i elevats costos de neteja i gestió per a l’administració.

En aquesta conferència presentarem quina és la situació actual pel que fa a la generació i gestió dels residus de cigarreta a Catalunya, quins són els principals impactes ambientals i econòmics que poden ocasionar i analitzarem i debatrem sobre quines mesures es poden implantar per reduir els seus impactes i facilitar la seva recollida i tractament.

Dia i hora: Dimecres 18 de novembre de 12 a 13.30h


Programa

BLOC 1

Quina és l’actual situació de les burilles de cigarreta i quines oportunitats tècniques i normatives tenim per revertir el problema? Rezero, Datambient i Insta presentaran l’estudi “Burilles de cigarreta. Impactes i oportunitats des de la perspectiva ambiental, econòmica i normativa”.

Ja podeu descarregar les presentacions aquí:

Presentació realitzada per Alba Cabrera de Rezero – Costos ambientals i econòmics de les burilles de cigarreta i mesures existents per minimitzar-los.

Presentació realitzada per Jordi Costa de Datambient Procés industrial del reciclatge de burilles. Pre-disseny d’un centre de reciclatge


BLOC 2

Taula de debat “Cap a on podem avançar a Catalunya?” amb representants de l’administració pública, de gestors de residus, d’entitats i d’iniciatives empresarials:

Pilar Chiva (Directora de l’Àrea d’Economia Circular a l’Agència de Residus de Catalunya)

Meritxell Miquel (Cap de servei a Urbaser)

Núria Sau (Directora de projectes a Andròmines)

Patrícia Agüera Pàmies (membre de No Más Colillas en el Suelo Barcelona)

Joan Carles Fernandez (responsable de planificació estratègica del Servei de Prevenció i Gestió de Residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona)

Elena Diez (Directora Executiva de Rezero)


Ponents del bloc 1

Alba CabreraRezero

Cap d’estudis de Rezero. Té àmplia experiència en la realització d’estudis de recerca en els àmbits de la sostenibilitat i els residus, tant a nivell local, regional com europeu. Amb coneixement i experiència en la recollida i anàlisi de dades, en l’ús de programes de simulació ambiental i en la gestió i redacció d’informes. Ha treballat com a investigadora junior a la University College Dublin. A Rezero ha elaborat i coordinat plans de prevenció de residus, estudis d’Economia Circular i estudis pel foment de la reutilització de materials.


Joan Pons Solé – INSTA Serveis Jurídics Ambientals

Ambientòleg i consultor en dret ambiental a “INSTA – Serveis Jurídics Ambientals”. Expert en anàlisi i gestió de conflictes ambientals, territori, urbanisme i serveis ecosistèmics. També és tutor de Ciències Ambientals a la UNED i membre del Consell Assessor de l’Estructura de Drets Humans de Catalunya.


Jordi CostaDatambient

Doctor en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Fundador i Director de Datambient sl. És el Secretari Tècnic del Gremi de Recuperació de Catalunya i Assessor de Sostenibilitat i Economia Circular de la Patronal Cecot. Acumula una experiència de més de vint anys en el sector de la valorització de residus i la gestió de serveis públics de recollida de residus i neteja viària.


Representants de diversos sectors en la taula de debat del bloc 2

Pilar Chiva – Agència de Residus de Catalunya ; Núria Sau- Andròmines

Patrícia Agüera – No Más Colillas en el Suelo; Elena Diez – Rezero;

Meritxell Miquel – Urbaser; Joan Carles Fernández – Àrea Metropolitana de Barcelona


Amb el suport de: