fbpx
Societat Residu Zero

8M2023. Per unes normatives a favor d’una menstruació lliure de tòxics: equitat, accessibilitat i salut

El dia 8 de març de 2023, les Nacions Unides vol fer un homenatge a les dones i a les organitzacions que estan lluitant per l’avenç de la tecnologia transformadora i per l’accés de les dones a l’educació digital.

Una tecnologia transformadora i l’accés a l’educació ha d’anar acompanyada d’una informació independent dels interessos econòmics i que permeti a la dona un paper actiu, tant en la prevenció de malalties, com en la transformació d’una societat més justa.

Les dones, més afectades pels tòxics

Multitud d’estudis alerten de la toxicitat d’un gran ventall de productes de consum, especialment en la indústria del plàstic on també s’inclouen els productes menstruals.

Segons la investigadora del IDAEA-CSIC, la Doctora Ethel Eljarrat, “la majoria de productes que utilitzem a diari tenen compostos químics. N’hi ha que poden entrar al nostre organisme i s’hi van acumulant. Són disruptors endocrins, neurotòxics i poden ser cancerígens“. El doctor Nicolas Olea segueix: “les principals víctimes d’aquests compostos potencialment cancerígens són les dones. Les dones desenvolupen més malaties per culpa d’aquest model productiu tacat de substàncies químiques perilloses”.

Un exemple molt clar i simbòlic són els productes menstruals. Segons la Doctora Elena Carreras, en una notícia de TV3 va afirmar que “qualsevol producte que estigui en contacte amb la pell o les mucoses ha d’anar perfectament etiquetat per saber quins són els seus components; que no hi hagi aquest etiquetatge als productes menstruals, és a dir, que no es faci específicament en materials que són utilitzats per dones, des d’un punt de perspectiva de gènere, és totalment denunciable”.

Amb la manca de control sobre els tòxics dels productes menstruals, doncs, es repeteix el biaix de gènere que les dones pateixen en la medicina. Segons la doctora Carme Valls, “la medicina com a d’altres ciències, hi ha uns estereotips de gènere que ens fan invisibles. Si ens veuen, ens consideren inferiors i quasi sempre ens volen controlar”. I som invisibles, en primer lloc, per la manca de recerca diferenciada per sexe i per la manca de perspectiva de gènere a l’anàlisi de les dades sobre la salut.

Nou Període, la proposta de Rezero per passar a l’acció

Per això, amb el programa Nou Període, Rezero ha desenvolupat diverses actuacions pioneres com l’assessorament tècnic en la redacció del Pla d’Equitat menstrual i menstruació sostenible de la Generalitat de Catalunya; el manifest sagnant; les guies digitals per a la ciutadania i per a docents, i un directori de productes menstruals reutilitzables (que en la majoria de casos, no contenen tòxics), entre d’altres.

L’objectiu de Nou Període és facilitar informació objectiva a les nenes, noies, dones i altres persones menstruants i promoure una actitud crítica i activa amb relació a la defensa dels seus drets menstruals. I per això comptem amb la complicitat de col·lectius feministes i ecologistes, escoles i instituts i institucions locals i supramunicipals, per a contribuir a transmetre una mirada crítica.

Molt camí per fer

Tot i la contínua denúncia del món científic, dels grups ecologistes i feministes i d’una població jove molt activa, les normatives no estan cobrint la necessitat bàsica de protegir la salut de les dones en el tema de la menstruació. Fins ara, l’Estat espanyol ha rebaixat l’IVA dels productes menstruals dins el paquet de mesures fiscals de l’any 2022. Tot i aquest avenç, no esmenta cap mesura a favor de la salut de les dones: ni sobre els productes menstruals reutilitzables ni cap exigència d’etiquetatge i transparència en la composició dels productes menstruals.

En canvi, sembla que l’actual govern de la Generalitat de Catalunya sí que vol incloure en la futura llei de residus, tant l’eliminació de les substàncies químiques perilloses i toxines en els productes d’higiene íntima, com l’obligatorietat de productors i envasadors d’incorporar components químics de forma específica en l’etiquetatge.

Normatives que vetllen per la salut de les dones

Alguns exemples de regulacions que ja han començat a aparèixer per fer front a la problemàtica dels tòxics en productes menstruals són a l’estat de Califòrnia, on s’han prohibit els PFAS (substàncies perfluoroalquil i polifluoroalquil) en productes menstruals o a Nova York on també han prohibit PFAS a les peces de roba, incloent roba interior.

Per tot això, el dia 8 de març, Dia mundial de la dona, defensem el dret d’optar per un consum sense compostos químics, en especial aquells que poden afectar a la salut de les dones. En aquest sentit, els productes menstruals són clau. Demanem que el govern català segueixi amb el seu propòsit de vèncer les discriminacions que s’han fet fins ara amb un tema tant delicat com són els productes menstruals i engresquem a altres regions a seguir-ne l’exemple.