L’experiència, pionera al país, ha demostrat l’alt interès de la ciutadania per aquest servei de préstec d’objectes d’ús esporàdic.
Després de dos anys de funcionament, la Biblioteca de les Coses de Sant Martí compta amb una comunitat d’usuàries de més de dues-centes persones. Tot i la pandèmia, poc a poc ha anat arrelant al barri. Un indicador d’això és l’equip de voluntàries que ajuden al dia a dia del servei, assumint tasques com la gestió de les xarxes socials o la catalogació d’objectes. Al catàleg, que ja supera el mig miler d’objectes, s’hi poden trobar des de netejadores de vapor a tendes de campanya, passant per material ortopèdic o complements per a la criança. L’origen de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí
La Biblioteca de les Coses de Sant Martí va néixer gràcies a l’impuls de dues entitats, Nusos i Rezero. Convençudes que un projecte com aquest presentava nombrosos beneficis ambientals i socials, van cercar aliances i suports per tirar-lo endavant. Així, la Taula Eix Pere IV va implicar-s’hi amb la cessió de l’espai dins el casal de barri Ca l’Isidret, on s’ubica la Biblioteca de Coses. També l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona hi han contribuït, en aquest cast aportant-hi suport econòmic.
De pionera a referent
Si bé és un servei que té un llarg recorregut en altres països, la Biblioteca de les Coses de Sant Martí va ser la primera d’obrir portes al país. Des del moment de la inauguració es va constatar que el projecte despertava l’interès de la ciutadania. A dia d’avui, per exemple, més d’un miler de persones en segueixen el perfil d’Instagram. També els mitjans de comunicació se n’han fet ressò en nombroses ocasions. Amb el temps, algunes entitats o equipaments de la ciutat han posat en marxa serveis afins, com la Caixa d’Eines de Ciutat Vella. També uns quants municipis de Catalunya, han mostrat interès a reproduir la idea al seu territori. És el cas, entre d’altres, de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, que amb l’assessorament de Nusos i Rezero, ja han iniciat el procés per obrir una biblioteca de coses al poble.
Si t’interessa fer realitat una biblioteca de les coses al teu barri o municipi, escriu a info@bibliodecoses.cat. T’hi podem ajudar!
Fotografia: Morena Bellini, voluntària de la Biblioteca de les Coses.
2 de febrer de 2022