Després del seu compromís oficial de convertir-se en Residu Zero al març de 2021, els municipis de El Boalo, Cerceda, Mataelpino a la Comunitat de Madrid i Torrelles de Llobregat a Catalunya, es converteixen en els primers pobles Certificats Residu Zero d’Espanya amb l’acreditació d’una estrella per al municipi madrileny i tres estrelles pel municipi català. Els dos ajuntaments han passat per un procés d’auditoria executat per una persona auditora externa, designada per la Mission Zero Academy (MIZA).
La Certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero constitueix un sòlid estàndard de certificació, avaluat per tercers, desenvolupat per l’organització no governamental Mission Zero Academy (MiZA) i impulsat per Zero Waste Europe, l’objectiu del qual és accelerar la transició cap al residu zero i la implementació de l’economia circular als pobles i les ciutats europees, a nivell local.
Amigos de la Tierra ha estat l’organització mentora i de suport a l’Ajuntament del Boalo, Cerceda i Mataelpino. L’associació ha recopilat les iniciatives posades en marxa al llarg dels darrers anys, entre altres, l’impuls del compostatge descentralitzat (domèstic, comunitari i avicompostatge), el servei Reutilitza o la recollida Porta a Porta en habitatges, el comerç i l’hosteleria que va ampliant-ne l’abast. D’altra banda, Amics de la Terra ha estat auditora de l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat.
Rezero ha estat l’organització mentora de Torrelles de Llobregat, municipi que compta amb més de 15 anys en l’implantació de la recollida porta a porta a tot el municipi, inclosa la matèria orgànica, a tot tipus d’usuaris (llars i petits negocis). A més, ha estat l’auditora del Boalo, Cerceda i Mataelpino.
Les dues organitzacions porten anys impulsant i reivindicant polítiques Residu Zero que incideixin en el model de producció i consum actual, que redueixin l’extracció de recursos naturals, així com la generació de residus i que contribueixin a fer front a la crisi climàtica i ecològica actual. Per aquest motiu consideren vital que des de l’àmbit local s’implementin aquest tipus de mesures.
Aquest ambiciós estàndard de Certificació està compost per 5 passos: (i) la mostra d’interès del municipi en convertir-se en un Poble o Ciutat Residu Zero, (ii) l’adquisició del seu compromís formal, (iii) la implantació d’aquest sistema, (iv) la seva certificació i (v) la realització de millores anuals. La superació de cadascun d’aquests passos es dóna amb el suport i l’assessorament d’entitats expertes en els camps de la gestió dels residus i els recursos. L’avaluació per a la certificació es desenvolupa al voltant d’un sistema de puntuació que inclou tant criteris obligatoris com puntuables.
Els criteris puntuables es qualifiquen segons l’ambició i l’impacte de cada política implementada. La suma dels punts defineix el nivell de certificació del municipi i el posterior nombre d’estrelles.
Posterior a la Certificació, els municipis han de realitzar una monitorització de la seva activitat i millores anuals per potenciar els resultats assolits. Cada 3 anys estan subjectes a noves auditories per confirmar el seu estat a la Certificació, amb la possibilitat de pujar de nivell, aconseguint fins a un màxim de 5 estrelles.
Amigos de la Tierra i Rezero, ambdues organitzacions amb una àmplia experiència en accions residu zero, estan acreditades per Mission Zero Academy (MiZA) i per Zero Waste Europe per acompanyar els municipis interessats en aquest nou procés de certificació i que puguin situar el seu poble o ciutat, sense importar la mida, al mapa del residu zero europeu que creixerà en els propers anys. Ara s’uneixen El Boalo-Cerceda-Mataelpino (Madrid) i Torrelles de Llobregat (Catalunya) als pobles i ciutats europees que s’han certificat aquest mateix any: Bled and Gorje (amdós a Eslovènia) i Capannori (Itàlia).
Marian Lorenzo, Responsable de Recursos naturals i residus d’Amics de la Terra, apunta que “aquests pobles estan marcant el camí que cal seguir. És emocionant veure com creixen i es desenvolupen aquestes iniciatives amb participació ciutadana i voluntat política fent front amb imaginació i convenciment a les dificultats externes. Animem a altres pobles i ciutats a que es sumin a aquest canvi, una transformació indispensable que a curt i mitjà termini donarà els seus fruits”.
Javier de los Nietos, Alcalde del Boalo, Cerceda i Mataelpino, i President de l’Associació Nacional Composta en Xarxa, ha destacat la importància de la posada en marxa d’aquest nou sistema de certificació per a millorar i impulsar el compromís de tots els municipis amb una gestió més sostenible dels seus residus i dels seus recursos”, declara l’alcalde.
Rosa García, Directora de Rezero, posa sobre rellevància que “la certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero és un programa útil per als municipis que volen fer front a l’emergència climàtica, ja que és una gran eina per avançar tant per als que estan al principi del camí com per als ja experimentats en el Residu Zero. Així mateix, és una oportunitat per reconèixer l’esforç de municipis compromesos des de fa anys (com Torrelles de Llobregat).”
Des de Torrelles de Llobregat, Ignasi Llorente, segon tinent d’Alcalde declara “la necessitat de continuar treballant en la reducció i reutilització de residus, i la necessitat de fer-ho d’una forma precisa i continuada en el temps. Per aquest motiu les d’auditories són una bona eina per dirigir els esforços en els punts concrets”.
Kaisa Karjalainen, Coordinadora de la Mission Zero Academy (MIZA) indica que “el tenir a dos municipis que fan el salt i aconsegueixen la certificació Zero Waste Cities és una prova de les polítiques ambicioses en matèria de residus donen bons resultats en diferents parts d’Espanya. Dono la meva enhorabona, als dos municipis per ser els primers a obtenir-ho a Espanya i gràcies també a les entitats mentores acompanyants en el procés (Rezero i Amics de la Terra) pel seu suport per a aconseguir que això succeeixi. Esperem que aquests exemples inspirin a altres ciutats espanyoles a començar el seu viatge al Zero Waste.”
Vols saber més sobre la Certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero? Descobreix-ne més detalls aquí.
Per més informació contacteu amb:
- Anna Peña, responsable de comunicació de Rezero // comunicacio@rezero.cat
- Teresa Rodríguez Pierrard, responsable de premsa d’Amics de la Terra // prensa@tierra.es